Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Monday, November 24, 2008

Wyjadacz chalupnik

Skoro juz mam robic ten obiad na Thanksgiving to musialam od czegos zaczac, wiadomo zakupy zrobione, wiec pierwsza rzecz jaka moza zrobic na kilka dni wczesniej jest sos zurawinowy. Sos zurawinowy robie co roku w/g tej samej receptury i jest naprawde pyszny. Probowalam juz wielu eksperymentow, roznych innych wersji, z rodzynkami, orzechami, pomaranczami ...ale zawsze konczy sie tym, ze rodzina upomina sie o te wlasnie wersje oryginalna. A robi sie go bardzo prosto i po tylu latach juz niejako "na pamiec"

Zurawinowa pychota

680g zurawin (taka dziwna ilosc, ale u nas sprzedaja zurawiny w torebkach 340g a ja robie z 2 torebek)
3 gruszki
sok z 1 cytryny
1.5 szklanki miodu
25g likieru Grand Marinier




Zurawiny przebrac, wyplukac, zetrzec skorke z cytryny - ja to robie zesterem, bo wychodza takie ladne cytrynowe niteczki, gruszki obrac i pokroic w kostke. Grzuszki zalac odrobina wody tylko tyle zeby sie nie przypalily i gotowac ok. 10min. Dodac zurawiny i 1 szklanke miodu, gotowac az wszsytkie owoce zurawin popekaja, teraz dodac sok z cytryny i jesli trzeba jeszcze miodu. Smak sosu ma byc wyraznie slodko-kwasny, wiec miodu i soku z cytryny nalezy dodawac w/g wlasnego gustu i smaku. Jak juz osiagniemy odpowiedni smak to nalezy gotowac az sos zacznie gestniec i wtedy zdjac z ognia i dodac otarte nitki skorki cytrynowej, kieliszek likieru, zamieszac i odstawic do ostygniecia. Jesli macie meza lakomczucha to nalezy pilnowac, zeby nie wyjadal. Wspanialy bardzo sie lubi krecic po kuchni w czasie kiedy sos stygnie... i za kazdym razem jak przejdzie obok to sos sie jakos dziwnie kurczy... ot wyjadacz chalupnik z tego mojego meza;))

Przed podaniem dekoruje swieza skorka z cytryny. Sos jest doskonaly do indyka i wszelakiego drobiu, ale u nas cieszy sie powodzeniem rowniez jako dodatek do innych mies.

17 comments:

  1. Czym zastąpić ten likier? Bo nie będę kupowac w aktualnej sytuacji ekonomicznej całej flaszki! miód zastapię czxymnkolwiek - mam na miód uczulenie zejściowe.

    ReplyDelete
  2. Grand Marnier jest likierem pomaranczowym, ale mysle, ze mozesz spokojnie dac rum. A miod mozesz zastapic cukrem, zreszta jak masz uczulenie to sama masz opracowane substytuty:))

    ReplyDelete
  3. Lorenza a wogole to nie musisz dodawac zadnego alkoholu, tak robilam jak dziecek byl maly i tez bylo pyszne. Teraz sie rozbestwilam:)

    ReplyDelete
  4. buuuuuuu a kiedy będzie farsz do indyka?

    ReplyDelete
  5. Flavvi farsz do indyka bedzie jak sie najpierw zrobi:)) to potem wskoczy na bloga.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. Jak widac, ktos sobie wyjatkowo upatrzyl te notke na spamy. Mam juz dosc likwidowania komentarzy spamowych, wiec zamykam mozliwosc komentowania w tej notce. W przypadku ewentualnych pytan, prosze o kontakt na gg, lub email.

    ReplyDelete