Nie bardzo przepadam za szarlotkami i jablecznikami, natomiast pieczone jablka lubie, zwlaszcza jesienia jest to doskonaly deser. Wiec polecam, a robi sie je dosc szybko i bez trudu.
Jablka pieczone z nadzieniem
0.5 szklanki suszonych zurawin
0.5 szklanki pokruszonych orzechow wloskich
0.5 szklanki cukru brazowego wersji light
2 lyzki masla
4 jablka nadajace sie do pieczenia
0.5 szklanki soku pomaranczowego
dodatkowe 2 lyzki masla
Nagrzac piekarnik do temp 190C.
Zurawiny, orzechy, cukier i maslo wymieszac razem. Jablka obrac do polowy ze skorki zostawiajac dolna czesc nieobrana. Wydrazyc gniazda nasienne robiac odpowiedniej wielkosci otwor, ktory bedzie mogl pomiescic 1/4 przygotowanego nadzienia. Umiescic jablka w naczyniu zaroodpornym odpowiedniej wielkosci, zeby sie nie przewracaly (zdjecie wyzej).
Teraz wypelnic otwory jablek nadzieniem, jesli zostaje nadzienia to posypac go po dnie naczynia, na kazde jablko polozyc 1/2 lyzki masla podlac sokiem pomaranczowymi i piec bez przykrycia ok. 1 godz. sprawdzajac co 10 min i polewajac jablka sokiem z dna naczynia. Podawac polane sokiem z pieczenia i dla doroslych mozna skropic rumem czy ulubionym likierem.
Przepis pochodzi z amerykanskiego Gourmet Magazine.
Matko kochana, ile TY tego gotujesz, nadążyć za Tobą nie mogę!!!
ReplyDeleteTo tylko dlatego ze przeca swinta byly ...
ReplyDelete