Zurawinowa pychota
680g zurawin (taka dziwna ilosc, ale u nas sprzedaja zurawiny w torebkach 340g a ja robie z 2 torebek)
3 gruszki
sok z 1 cytryny
1.5 szklanki miodu
25g likieru Grand Marinier
Zurawiny przebrac, wyplukac, zetrzec skorke z cytryny - ja to robie zesterem, bo wychodza takie ladne cytrynowe niteczki, gruszki obrac i pokroic w kostke. Grzuszki zalac odrobina wody tylko tyle zeby sie nie przypalily i gotowac ok. 10min. Dodac zurawiny i 1 szklanke miodu, gotowac az wszsytkie owoce zurawin popekaja, teraz dodac sok z cytryny i jesli trzeba jeszcze miodu. Smak sosu ma byc wyraznie slodko-kwasny, wiec miodu i soku z cytryny nalezy dodawac w/g wlasnego gustu i smaku. Jak juz osiagniemy odpowiedni smak to nalezy gotowac az sos zacznie gestniec i wtedy zdjac z ognia i dodac otarte nitki skorki cytrynowej, kieliszek likieru, zamieszac i odstawic do ostygniecia. Jesli macie meza lakomczucha to nalezy pilnowac, zeby nie wyjadal. Wspanialy bardzo sie lubi krecic po kuchni w czasie kiedy sos stygnie... i za kazdym razem jak przejdzie obok to sos sie jakos dziwnie kurczy... ot wyjadacz chalupnik z tego mojego meza;))
Przed podaniem dekoruje swieza skorka z cytryny. Sos jest doskonaly do indyka i wszelakiego drobiu, ale u nas cieszy sie powodzeniem rowniez jako dodatek do innych mies.
Czym zastąpić ten likier? Bo nie będę kupowac w aktualnej sytuacji ekonomicznej całej flaszki! miód zastapię czxymnkolwiek - mam na miód uczulenie zejściowe.
ReplyDeleteGrand Marnier jest likierem pomaranczowym, ale mysle, ze mozesz spokojnie dac rum. A miod mozesz zastapic cukrem, zreszta jak masz uczulenie to sama masz opracowane substytuty:))
ReplyDeleteLorenza a wogole to nie musisz dodawac zadnego alkoholu, tak robilam jak dziecek byl maly i tez bylo pyszne. Teraz sie rozbestwilam:)
ReplyDeletebuuuuuuu a kiedy będzie farsz do indyka?
ReplyDeleteFlavvi farsz do indyka bedzie jak sie najpierw zrobi:)) to potem wskoczy na bloga.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteJak widac, ktos sobie wyjatkowo upatrzyl te notke na spamy. Mam juz dosc likwidowania komentarzy spamowych, wiec zamykam mozliwosc komentowania w tej notce. W przypadku ewentualnych pytan, prosze o kontakt na gg, lub email.
ReplyDelete