Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Sunday, November 23, 2008

Czyli... chili :)

No to sie Wspanialy doczekal, po tych wczorajszych zakupach nareszie postanowilam, ze ugotuje chili. Jakos chili to taka zimowa potrawa i u nas kroluje w kazda zime, gotuje wielki gar, porcjuje i zamrazam. Jak sie wraca pozno z pracy, a my tak mamy to jest jak znalazl. Postanowilam tez wykorzystac resztki suszonych,roznych kolorowych fasolek. Gotuje sie toto co prawda caly dzien, ale w jesnienno-zimowe dni to wlasnie cieplo i zapachy gotowania roznoszace sie po mieszkaniu sa przez nas mile widziane.

Przy okazji tego gotowania, jeszcze raz przypominam, ze ja tu nie prowadze zadnej restauracji, ja gotuje bo musze, a On je bo nie ma innego wyjscia. Co by nie bylo, ze "to sie nie tak robi", "ja mam przepis od xxxx i On/a robi to inaczej". Moje przepisy, sa dlatego moimi, ze nigdy nie sa toczka w toczke takie jak oryginalny przepis.
Tak samo jest z chili, wiekszosc przepisow mowi o miesie pokrojonym w kostke, a my wolimy mielone...no mniej gryzienia potem;)).

Chili Stardusta

Skladniki podam orientacyjnie bo ja przy takich jednogarnkowcach nic nie mierze ani nie waze, wszystko leci na oko.

Ok 1.5 kg miesa najczesciej robie z mieszanki wolowe/wieprzowe/cielece ale tym razem bylo tylko wolowe

2 duze cebule lub 3 srednie

glowka czosnku

4 papryczki chili, mozna zastapic wieksza iloscia jalopeno

2 puszki rozdrobnionych pomidorow w soku (400g kazda )

przyprawy: sol, pieprz, chili, kmin rzymski, pieprz kajenski, papryka, kolendra, ziele angielskie, lisc laurowy

Po raz pierwszy dodalam tez plaska lyzke bardzo ciemnego kakao, bo tak wyczytalam na Cotowym blogu. Cotu dziekujemy, ja osobiscie mysle, ze to kakao dodaje tego niesprecyzowanego "cos" i jest doskonalym dodatkiem podkreslajacym smak dania.

Jesli uzywamy suchej fasoli to moczymy ja poprzedniego dnia na noc i nastepnego dnia gotujemy w osobnym garnku. Do duzego gara (ja mam gary zeliwne - kocham) wrzucamy pokrojona w kostke cebule i lekko podsmazamy do zeszklenia, dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze troche podsmazamy az z czosnku zaczyna wydobywac sie intensywny zapach. Wtedy dodajemy drobno posiekane papryczki chili. Jak juz wszystko jest lekko podsmazone to wrzucam do tego mieso i przyprawy. Na tym etapie jeszcze nie przesadzam z przyprawami, bo zawsze latwiej ich dodac niz odjac. Mieso nalezy smazyc do zbrazowienia i wtedy dodaje ugotowana na wpol twardo fasole.

Dlaczego tak?? No bo lubie jak sie to wszystko razem perkocze i nabiera smakow. Cale chili mozna ugotowac bardzo szybko uzywajac fasole z puszki, ale jendak takie gotowane "od zera" czyli na suchej fasoli jest lepsze. Jak juz fasola jest ugotowana (kilka godzin) to dodaje 2 puszki rozdrobnionych pomidorow razem z sokiem. Calosc gotuje az zgestnieje i w miedzyczasie doprawiam naprawde ostro, bo lubimy i po zawodach.

My najczesciej jemy chili samo, lub z kromka chleba. Mozna podawac i pewnie jest to bardzo czeste, z ryzem, ja natomiast czesto dodaje kleks smietany czy yogurtu i posypuje tartym serem cheddar.



Wyglada to tak ciemno, bo po pierwsze jest duzo fasoli czarnej, a poza tym dodatek bardzo gorzkiego i czarnego kako tez robi swoje. Jesli ktos uzyje innego rodzaju miesa np. indyczego i sama czerwona fasole, to wiadomo, ze kolor potrawy tez bedzie jasniejszy. Ja tam mam gdzies kolor, wazny jest smak, a to wyszlo mniamniusne:))

9 comments:

  1. Droga prób i błędów doszłam, że ja najbardziej lubię na mięsie cielęcym (mielonym, rzecz jasna) lub ostatecznie może być "wołowina młodzieżowa". Oprócz fasoli dodaje też kukurydzę. Jemy z nachosami serowymi. O tartym serze zapominamy, bo się rzucamy na to jedzenie jak lis na kurę.

    ReplyDelete
  2. A co to "wolowina mlodziezowa"?? My nie jemy kukurydzy bo niezdrowa na stawy jest, ale czasem sobie pozwalam na nachos mimo, ze one kukurydziane. A co do miesa, to pierwszy raz robilam na samym wolowym (tez daje ciemny kolor) i powiem, ze nam smakowalo, bo ja robie bardzo ostre chili i mieso wolowe latwiej te ostrosci znosi;)) chyba pieprze...ale naprawde dobre wyszlo i to kakao normalnie secret ingredient pierwyj sort:)) w zyciu bym na to nie wpadla. A ja specjalnie do gotowania kupilam takie prawie czarne, mocne, gorzkie kakao.

    ReplyDelete
  3. Wołowina mlodzieżowa to wołowina z takiego wołu, co to przed chwila cielęciem było.
    Kakao uzywam Van Huttena, czyli holenderską klasykę - mocne, gorzkie, ciemne, wytrawne.

    ReplyDelete
  4. Hah no to moja wolowina raczej mlodziezowa, a kakao uzywamy to samo:)))))Ja go zamawiam wysylkowo, ale warto, bo jest naprawde dobre do np. sosow mole i roznych innych gotowan.

    ReplyDelete
  5. Ja je kupuje zwyczajnie w sklepie takim bardziej troche wypasionym, co ma rozne produkta kolonialne ogólnie bez ktorych da sie przezyc - jak kapary, oliwki rpzmaite etc. Ale pamietam czasy, kiedsy sie to kakao kupowalo tylko w Cipexie. Moze inne sa lepze, ale dla mnie to klasyka i marka :D

    ReplyDelete
  6. Marylko od Ciebie to się różnych rzeczy można dowiedzieć.Naprawdę nie wiedziałam ,że kukurydza jest niezdrowa na stawy,a ja cholera faszeruję nią męża(bo lubi),a stawy ma zżarte przez dnę(skaza moczanowa dna).Dzięki.

    ReplyDelete
  7. Beatko, pisalam juz kiedys o tym na WZ, ale z lekka zostalam zagluszona;) Podczas skladowania w kukurydzy wytwarza sie jakas specyficzna toksyna, ktora ma to do siebie, ze umiejscawia sie w stawach i stad sie bierze problem. Mam to juz sprawdzone na kilku osobach, ale najbardziej przekonywujacy jest moj Tesc, ktory w wieku 78 lat juz sie kwalifikowal na operacje kolan, ale sie bal, wiec nie poszedl. Nosil specjalne opaski i powiedzialam Mu zeby wyrzucil z jadlospisu kukurydze. Obecnie ma 81 lat, nie byl na operacji i nie nosi opasek. Wiec jest poprawa, ja tez to widze po moich stawach. Kukurydzy nie da sie wyeliminowac zupelnie bo np. syrop kukurydziany jest bardzo popularnym dodatkiem doslownie do wszystkich produktow, ale mozna sie starac zminimalizowac jej spozycie. Sprobuj:))

    ReplyDelete
  8. Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete