No wlasnie, tradycyjnym napojem przy indykowym stole jest napoj z niepasteryzowanego soku jablkowego. Mozna taki sok podgrzac i poprostu wypic i w takiej postaci podaje sie go glownie dzieciom. Natomiast dorosli moga sobie pozwolic na wersje z "wkladka".
Sok jablkowy z rumem
1 jablko
2 lyzeczki gozdzikow
1 pomarancza pokrojona w cienkie plastry
4 szklanki niepasteryzowanego soku jablkowego
0.5 szklanki cukru brazowego wersja light
1 lyzeczka ziarenek ziela angielskiego
1 szklanka ciemnego rumu
szczypta swiezo tartej galki muszkatolowiej
kilka ziaren kardamonu
laski cynamonu do dekoracji
Gozdziki powbijac w jablko, dodac wszystkie pozostale skladniki oporcz rumu i cynamonu i gotowac na malym ogniu przez 10-15min. Nastepnie wyjac jablko, reszte przecedzic przez geste sitko i uzupelnic rumem. Zamieszac i podawac gorace w szklankach z laska cynamo
Autorem przepisu jest Emeril Lagasse, ja osobiscie zmodyfikowalam go tylko o dodatek kardamonu, ktory bardzo lubie. Napoj wart sprobowania szczegolnie w jesienne zimne wieczory.
Oj kusi mnie on, kusi.I wszystkie składniki mam. Skuszę się i zrobię na Święta. Niech mają.
ReplyDeleteJezusku! chłop z Ameryki na zakrecie - zrobię to! Trzeba mi tylko kardamon i cynamon w laskach!:)))
ReplyDelete