Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Friday, November 28, 2008

Sok na rozgrzewke

Co pic jesienia na rozgrzewke oporcz herbaty??
No wlasnie, tradycyjnym napojem przy indykowym stole jest napoj z niepasteryzowanego soku jablkowego. Mozna taki sok podgrzac i poprostu wypic i w takiej postaci podaje sie go glownie dzieciom. Natomiast dorosli moga sobie pozwolic na wersje z "wkladka".
Sok jablkowy z rumem
1 jablko
2 lyzeczki gozdzikow
1 pomarancza pokrojona w cienkie plastry
4 szklanki niepasteryzowanego soku jablkowego
0.5 szklanki cukru brazowego wersja light
1 lyzeczka ziarenek ziela angielskiego
1 szklanka ciemnego rumu
szczypta swiezo tartej galki muszkatolowiej
kilka ziaren kardamonu
laski cynamonu do dekoracji

Gozdziki powbijac w jablko, dodac wszystkie pozostale skladniki oporcz rumu i cynamonu i gotowac na malym ogniu przez 10-15min. Nastepnie wyjac jablko, reszte przecedzic przez geste sitko i uzupelnic rumem. Zamieszac i podawac gorace w szklankach z laska cynamo

Autorem przepisu jest Emeril Lagasse, ja osobiscie zmodyfikowalam go tylko o dodatek kardamonu, ktory bardzo lubie. Napoj wart sprobowania szczegolnie w jesienne zimne wieczory.

2 comments:

  1. Oj kusi mnie on, kusi.I wszystkie składniki mam. Skuszę się i zrobię na Święta. Niech mają.

    ReplyDelete
  2. Jezusku! chłop z Ameryki na zakrecie - zrobię to! Trzeba mi tylko kardamon i cynamon w laskach!:)))

    ReplyDelete