Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Sunday, December 26, 2010

Rolada ze schabu

Wpisalam przed chwila 9 notek z przepisami na ciastka i tak mi sie slodko zrobilo, az mnie mdli:) wiec musze napisac cos innego, zanim zacznie mi sie slabo robic.
Moze to i dobrze, bo tym razem na swiateczny obiad przygotowalam calkiem ciekawa rolade ze schabu. Jest to calkowicie wytwor mojej wyobrazni, czyli zupelnie autorski moj przepis.
Chcialam cos innego, cos ciekawego, wiec myslalam az wymyslilam.
Niestety przepis ma jedna wade, nie potrafie dokladnie okreslic ilosci skladnikow, ale i tak chyba kazdy, kto bedzie chcial z niego skorzystac, bedzie musial dopasowac sobie ilosci do swoich wlasnych potrzeb w zaleznosci od wielkosci schabu.

Rolada ze schabu

schab ok. 2kg.
maslo ziolowe, czyli maslo wymieszane z mieszanka ziol w/g wlasnych upodoban
suszona zurawina ok. 1/2 cup
suszone morele ok. 1/2 cup
koniak lub brandy do zamoczenia owocow
1 duze jablko pokrojone w mala kostke
2 male szalotki
kozi serek ok. 150g
sol, pieprz, papryka, czosnek w proszku, majeranek razem wymieszane.

Zurawine i posiekane w kostke morele zalac podgrzanym koniakiem lub brandy i odstawic na 30-45 minut po czym osaczyc na sitku.
Schab najlepiej zamrozic a potem rozmrozic ale nie calkowicie, podejrzewam, ze taki lekko zamrozony od srodka latwiej jest kroic. Naciac na dlugosc z boku i rozkladajac mieso na plasko nacinac i rozkladac tworzac slimaka tak aby powstal plaski plat miesa.
Nie wazne, ze nam sie krzywo natnie, bo gotowy plat miesa nakrywamy folia spozywcza i tluczemy plaska strona tluczka do wyrownania.


Przygotowany plat miesa posypac mieszanka przypraw i odlozyc na desce na bok.
Rozgrzac na patelni maslo ziolowe, dodac posiekana drobno szalotke, zeszklic, dodac owoce osaczone z alkoholu i posiekane drobno jablka. Podsmazac przez ok. 5 min ciagle mieszajac.


Zdjac z ognia i jeszcze ciepla mieszanke owocow wymieszac z serkiem kozim, tak aby sie ser rozpuscil i utworzyl razem z owocami jednolita mase. Doprawic do smaku sola i pieprzem, wystudzic.
Nastepnie nalozyc nadzienie na plat schabu zostawiajac jeden brzeg wolny do zawiniecia.

Zrolowac, zwiazac nicia masarska, posypac przyprawami i zawinac szczelnie w folie spozywcza, calosc wlozyc do duzej torby foliowej i odlozyc do lodowki na noc.
Nastepnego dnia, jesli przy rozwijaniu mieso stracilo czesc przypraw, uzupelnic przyprawy, zrumienic rolade na patelni z rozgrzana mocno oliwa lub innym tluszczem, przekladajac mieso na wszystkie boki tak aby calosc miala ladny brazowy kolor.
Przelozyc do formy do pieczenia i piec w temp. ok. 200C az mieso w najgrubszym miejscu (srodek rolady) osiagnie temp. ok. 80 - 85C
Pozostawic na ok. 20 min. przykryte folia aluminiowa do odpoczecia.
Kroic i podawac na goraco lub zimno.



Jesli ktos lubi miesa ze slodka nuta to jest to naprawde ciekawe i efektowne danie.

9 comments:

  1. Pomysł na roladę, wspaniały! Wygląda super a i pewnie samkuje też nieźle, prawda?
    Pozdrawiam poświątecznie,
    Virginia

    ReplyDelete
  2. Virginio--> Jesli lubisz miesa z dodatkiem owocow to zdecydowanie bedzie Ci smakowac. Chociaz przyznam, ze nawet moj Potomek, ktory jest bardziej tradycjonalny jesli chodzi o slodkie dodatki do mies, stwierdzil, ze rolada jest pyszna, bo nie za slodka. No bo faktycznie ta mieszanka owocowa przez dodatek sera koziego, soli i pieprzu nie jest slodka.
    Jest to moze inne, ale ciekawe polaczenie smakow i dosc efektownie prezentuje sie na talerzu:)
    Pozdrawiam rowniez i zycze szczesliwego Nowego Roku!!

    ReplyDelete
  3. Rolada imponująca!
    Tylko ten kozi serek...
    Można go jakimś innym zastąpic? Nie przyswajam kozy w żadnej postaci :-/

    ReplyDelete
  4. Ata--> Oczywiscie, ten serek to akurat tylko po to zeby cala mazie trzymal w kupie. My lubimy kozi, ale moze byc kazdy inny w sumie.

    ReplyDelete
  5. Dzięki! To może się skuszę na Sylwka :-)

    ReplyDelete
  6. Ata--> Skus sie skus i napisz jak smakowalo:) Baw sie szampansko na Sylwestra!!

    ReplyDelete
  7. Wygląda smakowicie. W piętek robiłem schab nadziewany śliwkami, a ponieważ zapomniałem kupić śliwki - ich rolę odegrały i to całkiem nieźle - żurawiny.
    Dobrze, że choć o schabie nie zapomniałem :)

    ReplyDelete
  8. Volus--> Faktycznie miales szczescie, ze nie zapomniales o schabie:)) A zurawiny mylse, ze bardzo efektownie zastapily sliwki. Jakby Ci jeszcze kiedys przyszla ochota na schabowe poczynania, to bardzo polecam te rolade:)

    ReplyDelete