Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Tuesday, December 14, 2010

Twelve days of Christmas II

Czesc druga juz bez wstepu:)
Tym razem pieczemy kruche ciasteczka z dzemem.

Oczka z dzemem

210g masla
1 cup cukru
1 lyzeczka wanilii
3 i 1/2 cup maki
1/4 lyzeczki soli
1 jajko roztrzepane z lyzka wody do zamoczenia
100g wiorek kokosowych
dzemy w/g uznania i smaku

Nagrzac piekarnik do temp. 180C
W jednej misce wymieszac make i sol.
W mikserze zmiksowac maslo i cukier na pulchna mase, dodac wanilie.
Dodawac stopniowo do miksowanej masy make z sola i miksowac az ciasto zacznie odchodzic od scianek miksera i formowac kule. Na stolnicy uformowac z ciasta plaski krazek i zapakowac go w folie spozywcza.  Wlozyc krazek ciasta do lodowki do ochlodzenia na co najmniej 30 min.
Ze schlodzonego krazka urywac ciasto i formowac w walek, z ktorego potem nalezy odcinac pojedyncze kawalki i formowac z nich plaskie krazki o srednicy ok. 2-2.5 cm. W kazdym krazku zrobic palcem wglebienie i zamoczyc strone z wglebieniem w rozbitym jajku z woda a nastepnie w wiorkach kokosowych. Ukladac ciastka na blaszce w odleglosci ok. 2cm jedno od drugiego i wypelnic wglebienia dzemem.
Piec ok. 20 do 25 minut az ciastka beda mialy ladny zloty kolor i lekko zbrazowione wiorki kokosowe.
Ostudzic i sie rozkoszowac:)



Inspiracja zaczerpnieta z przepisu Iny Garten.

No comments:

Post a Comment