Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Sunday, December 26, 2010

Twelve days of Christmas IV

Pierniczki sa chyba najbardziej popularnymi ciastkami na swiecie, bo sie okazuje, ze z niewielkimi roznicami ciastka "imbirowe" sa pieczone w roznych zakatkach swiata.
Poszukujac roznych przepisow trafilam na ciastka imbirowo-czekoladowe z hinduska nuta i w ten sposob powstaly:

Pierniczki z hinduska nuta

3 cups maki
2/3 cup kakao
1 lyzeczka sody do pieczenia
3/4 lyzeczki soli
1 i 1/2 lyzeczki garam masala (hinduska mieszanka przypraw)
160g masla o temperaturze pokojowej
3/4 cup jasnego cukru brazowego
1 lyzka stolowa utartego swiezego imbiru
1 duze jajko
1/2 cup melasy

Maka wymieszac z kakao, soda, sola i garam masala w duzej misce i odstawic na bok.
Mikserem zmiksowac maslo, dodac cukier, imbir i miksowac na jednolita mase przez ok. 4 min. Dodac jajko, melase. Ciagle miksujac na malych obrotach dodawac stopniowo suche skladniki.
Podzielic ciasto na dwie czesci, zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na minimum 2 godziny lub na noc.
Nagrzac piekarnik do temp. 180C.
Wyjac ciasto z lodowki i rozwalkowac, wycinac ciastka i piec ok.12 minut.
Gotowe ciastka mozna lukrowac.



Przepis inspirowany przepisem Aarti Sequeira.

No comments:

Post a Comment