Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Sunday, December 26, 2010

Twelve days of Christmas XII

Jak sie zawzielam tak zrobilam dwanascie roznych rodzajow ciastek:) Chociaz tak naprawde to bylo ich 13 bo zrobilam jeszcze koronkowe ciasteczka z ubieglego roku.
Te ostatnie to francuskie bezy z przepisu pochodzacego ze strony Epicurious.

Francuskie bezy z czekoladowym nadzieniem

170g migdalow obranych ze skorki i wysuszonych, moga byc takie w plasterkach.
1 i 1/2 cup cukru pudru
3 duze bialka
3/4 lyzeczki soli
3 lyzki stolowe drobnego cukru
kilka kropel czerwonego lub rozowego barwnika spozywczego

Czekoladowe nadzienie

85g ciemnej czekolady o zawartosci do 65% kakao, moga byc czekoladowe chipsy.
1/3 cup smietanki kremowki
1 lyzka stolowa masla
odrobina zapachu malinowego do ciast

Do wykonania tych ciastek potrzebna jest plastikowa torba typu ziplock, lub torba cukiernicza do dekoracji tortow.
Migdaly i 1/2 cup cukru pudru zmielic w food procesorze (polski malakser) na maczke. Przesypac maczke migdalowo cukrowa do miski, dodac pozostale 1 cup cukru pudru i wymieszac.
Bialka z jajek ubijac w mikserze na piane dodac powoli 3 lyzki cukru drobnoziarnistego, ubijac na sztywna i blyszczaca piane. Dodac kilka kropli barwnika spozywczego do uzyskania delikatnego rozowego koloru piany. Stopniowo i delikatnie wmieszac lyzka mieszanke migdalow z cukrem pudrem do piany.
Calosc przelozyc do torby cukierniczej lub woreczka ziplock, przepchnac mase do jednego rogu worka i odciac delikanie rog torebki. Mase wyciskac na wylozona siliconem lub papierem do pieczenia blache formujac krazki jednakowej wielkosci. Pozostawic ciastka w temperaturze pokojowej na ok. 20 - 30 minut az zaczna powoli wysychac.
W tym czasie nagrzac piekarnik do temp. 150C
Piec ok. 25 do 30 minut. Przelozyc delikatnie na kratke do studzenia i wystudzic.
W tym czasie zrobic czekoladowe nadzienie.
W kapieli wodnej (miska postawiona na garnku z ledwie gotujaca woda, uwaga miska nie moze dotykac wody) rozpuscic pokruszona czekolade, lub chipsy razem ze smietanka. Zdjac z garnka, dodac maslo i odrobine zapachu malinowego. Wymieszac, do rozpuszczenia masla, odstawic do ostygniecia.
Jak czekoladowe ganache bedzie zimne i gestniejace smarowac plaskie polowki ciastek i skladac do pary z druga polowka. Ciastka sa bardzo delikatne wiec jak widac latwo pekaja, ale przy tym sa tak pyszne, ze warto sie troche pomeczyc:)
Nawet te pekniete sa pyszne:)))

No comments:

Post a Comment