Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Tuesday, December 21, 2010

Eksperymentalna kapusta wigilijna

W tym roku poniewaz na Wigilie jedziemy do corki, to moze ktos pomyslal, ze mam dania wigilijne z glowy.
Nie, nie ma tak, jak moze byc Wigilia bez sledzi? Potomek by mi czegos takiego nie darowal i juz zapowiedzial, ze on chetnie sledzie wyniesie z domu:)
Wspanialy tez sie nauczyl przy nas jedzenia sledzi wiec stanal po stronie Potomka.
A ja z kolei zobowiazalam sie, ze do corki zabiore kapuste wigilijna i rybe po grecku.
Wigilijna kapusta jest daniem troche nudnym i moi panowie maja na nia dlugie zeby, wiec postanowilam ja urozmaicic.

Eksperymentalna kapusta wigilijna

1kg kapusty kiszonej
50g suszonych grzybow najwyzszej jakosci, ja dalam borowiki (same kapelusze)
100g suszonych pomidorow z zalewy
250-260g baby bella (podobne do pieczarek z tym ze brazowe)
1 duza marchewka
cebula
olej
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
listek laurowy
lyzeczka kminu rzymskiego
ok 4-6 lzyek stolowych oliwy z oliwek
2 lyzki stolowe maki do zasmazenia
1/2 lyzeczki cukru
sol do smaku

Grzyby suszone namoczyc na kilka godzin w cieplej wodzie, odcedzic i pokroic w paski lub co kto lubi:)
Kapuste porzadnie wyplukac, zeby nie byla za kwasna, ale ja zawsze zatrzymuje troche kwasu, na wypadek gdyby trzeba ja bylo pozniej dokwasic. Tym razem kupilam kapuste rumunska i jest pyszna, ale tez bardzo kwasna. Nawet musialam ja po plukaniu zagotowac i rowniez odlac.
Kapusta wrzucic do gara razem z suszonymi grzybami, oraz utarta na tarce marchewka i gotowac. Dodac kmin, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
W miedzyczasie pokroic drobno baby bella i podsmazyc na oliwce na brazowo.

Suszone pomidory odcedzic z zalewy i pokroic rowniez w paski.
W polowie gotowania wrzucic smazone grzyby i pomidory do kapusty, doprawic w/g smaku cukrem, sola i pieprzem. Gotowac jeszcze do czasu az kapusta bedzie miekka i wszystkie skladniki sie ladnie polacza smakowo.
Poniewaz ja gotowalam moja kapuste w poniedzialek, a Wigilia jest w piatek, to zasmaze ja dopiero w czwartek, troche sie obawiam (moze niepotrzebnie), ze z zasmazka moze nie postac tak dlugo.
A wiec w odpowiednim czasie nalezy kapuste doprowadzic do zagotowania, cebule posiekac drobno, zeszklic na oliwce i dodac do niej make, smazac az do uzyskania jasno brazowego koloru maki. Dodac zasmazke, do gotujacej sie powoli kapusty i voila!!!

Na zdjeciu jest oczywiscie kapusta bez zasmazki, ale musze przyznac, ze jest tak dobra, ze musialam uzbrojona w widelce bronic gara przed napascia glodnego Wspanialego, ktory wrocil z pracy i nie baczac na moje tlumaczenia sie Wigilia chcial kapusciche pozrec.

3 comments:

  1. Wow! Ciekawa koncepcja kapusty! Sledzie to ja kocham miłością nad ludzką :) Wesołych Swiąt!!!

    ReplyDelete