Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Wednesday, December 31, 2008

Romantycznie, sylwestrowo

Sylwestra spedzilismy we dwoje w domu, wiec trzeba bylo szybko przygotowac jakas kolacje. Wybralam wiec lekkie zakaski, ktore mozna przygotowac w rekordowym czasie.
Jedna z nich jest moje ulubione shrimp ceviche, ktore ja na wlasny uzytek nazwalam sobie krewetkami karnawalowymi, bo zawsze sprawdzaja sie na karnawalowych spotkaniach.

Shrimp ceviche czyli krewetki karnawalowe

0.5 kg surowych krewetek
1 zolta papryka (ja tym razem dalam pomaranczowa, bo zoltej akurat nie bylo)
1 czerwona papryka
1 mala czerwona cebula
peczek swiezej kolendry
lyzka soli gruboziarnistej
1-2 papryka chili albo jalopeno (ilosc zalezy od tego jak ostre jedzenie lubimy)
6 cytryn
3 lemonki
1 pomarancz


Krewetki oczyscic ze skorupek i wyciagnac zylke pokarmowa, umyc. Jesli mozna to kupic juz oczyszczone, w ten sposob mozna zaoszczedzic sobie czasochlonnej pracy. Papryke pokroic w cienkie paski dlugosci ok 4-5cm. Cebule pokroic w cienkie piorka, same liscie kolendry pociac delikatnie nozyczkami. W misce wymieszac wszystkie skladniki, przelozyc do sloja i zalac wycisnietym sokiem z cytrusow tak aby sok przykrywal calosc salatki. Zamieszac, zamknac szczelnie i odstawic do lodowki na 18 do 24 godzin. Czas przygotowania zalezy od wielkosci krewetek, ja kupuje te ok. 5cm dlugosci i 24 godziny wystarcza. Sok z cytrusow powoduje, ze krewetki zostaja ugotowane czyli maja rozowy kolor na zewnatrz i wewnatrz po przekrojeniu powinny byc biale, jesli w przekroju maja ciagle szklisty kolor, to znaczy, ze nie sa jeszcze gotowe i nalezy odstawic je na dluzszy czas. Podawac odcedzone z soku. Przepis pochodzi z ksiazki "Daisy Cooks" i jego autorka jest Daisy Martinez.

Dip z sera feta
Ser feta pokruszyc, wymieszac z posiekanymi suszonymi pomidorami, posiekanymi oliwkami. Dodac koperek, pieprz, oliwe z oliwek wymieszac. Podawac z krakersami lub z chipsami z chleba pita. Chipsy z chleba pita robi sie bardzo prosto nalezy w tym celu pokroic chleb na kawalki, ktore w zaleznosci od indywidualnych upodoban mozna posypac przyprawami i potem podpiec je w piekarniku az beda chrupiace.
Mango salsa
Mango obrac ze skory, pokroich w kostke, dodac drobno posiekana ostra papryke, pociete listki swiezej kolendry i calosc wymieszac z galaretka lub dzemem z ostrej czerwonej papryki.


Ser brie zapiekany w puff pastry
Z gotowego ciasta puff pastry wyciac kwadraty i na kazdy polozyc kawalek sera brie. Na serze ulozyc posiekane orzechy wloskie i przykryc je dzemem malinowym. Rogi ciasta zebrac do siebie tworzac pakiet, zakleic zeby sie nie rozlecialy, posmarowac rozbitym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku az pakiety serowe osiagna ladny zloty kolor.

2 comments:

  1. Cholera, a co można dać zamiast papryki do krewetek? Bo ja z ta nietolerancja pokarmowa na papryke, to wiesz... Brie w ciescie francuskim biore w komis natychmiast - ja zwykle zapiekalam na patelni w normanej panierce albo w ciescie naleznikowym, ale Twoj sposob lepszy - mniej roboty, mniej smrodu od smazeniny.

    ReplyDelete
  2. Wiesz ja mysle, ze ta papryka w krewetkach to tylko dla efektu wizualnego. Kolendra ma funkcje ze tak powiem smakowa, ale papryka raczej nie.

    ReplyDelete