Kupuje wtedy Panettone to jest wloska pyszna drozdzowka, a ze sama z drozdzowym jestem na bakier, to bardzo czesto kupuje wlasnie wloskie Panettone, robie z nich zwykle tosty francuskie, ale tym razem znalazlam przepis na pudding. Jest bardzo latwy i szybki w przygotowaniu wiec cos jak znalazl dla kogos, kto gotuje nie ze szczegolnego zamilowania, ale bardziej z koniecznosci.
Z braku Panettone mozna do tego przepisu wykorzystac kazda inna babke drozdzowa.
Panettone bread pudding z sosem Amaretto
Sos:
0.5 szklanki smietanki kremowki
0.5 szklanki pelnego mleka
3 lyzki cukru
0.25 szklanki likieru Amaretto
2 lyzeczki maki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
Pudding
0.5 kg Panettone lub drozdzowki pokrojone w kostke ok. 2 cm bez skorki
8 jajek
1.5 szklanki smietanki kremowki
1.5 szklanki pelnego mleka
1 szklanka cukru
Zaczynamy od wysmarowania formy (23x33cm) maslem i wrzucamy do niej pokrojona w kostke babke ukladajac w miare rownomiernie ale nie plasko. Pozostale skladniki ubijamy mikserem lub recznie (ja zwykle robie to recznie zaczynajac od samych jajek a potem dodajac reszte) i wylewamy na wylozone kawalki babki. Lekko dociskamy i zostawiamy na 30 min, od czasu do czasu przyciskajac aby wszystkie kawalki babki byly zanurzone w jajeczno-smietankowym plynie. W miedzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180C i po 30 min pieczemy pudding ok. 45min do godziny w zaleznosci od piekarnika. Upieczony pudding powinien miec lekko zbrazowione brzegi i sciety srodek. O wlasnie tak jak na zdjeciu.
Pudding wyrasta bardzo wysoko, ale potem opada i nie nalezy sie tym przerazac, ot taka jego uroda. Teraz przygotowujemy sos - mleko, smietanke i cukier wlewamy do malego garnka i podgrzewamy. Na gotujace sie mleko wylewamy make ziemniaczana rozrobiona w Amaretto.
Pudding podawac lekko wystudzony i polany cieplym sosem. Mozna go kroic nozem albo nakladac lyzka, mozna tez jesc na zimno z cieplym sosem, lub jesli ktos lubi podgrzac.
Pudding wygladem przypomina zakalec i jest dosc zbity po opadnieciu ale bardzo smaczny. Wloskie Panettone to babka z rodzynkami i skorka pomaranczowa, jesli robimy pudding ze zwyklej drozdzowki bez dodatkow, to mozna posypac kawalki babki garstka rodzynek lub innych suszonych bakali.
Przepis pochodzi z Foodnetwork i jego autorem jest Giada De Laurentis.
No comments:
Post a Comment