Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Sunday, December 7, 2008

Ciezkie, ale jakie dobre

Czasem jak nie chce mi sie piec ciasta, a okazja wymaga deseru to robie pudding.
Kupuje wtedy Panettone to jest wloska pyszna drozdzowka, a ze sama z drozdzowym jestem na bakier, to bardzo czesto kupuje wlasnie wloskie Panettone, robie z nich zwykle tosty francuskie, ale tym razem znalazlam przepis na pudding. Jest bardzo latwy i szybki w przygotowaniu wiec cos jak znalazl dla kogos, kto gotuje nie ze szczegolnego zamilowania, ale bardziej z koniecznosci.

Z braku Panettone mozna do tego przepisu wykorzystac kazda inna babke drozdzowa.


Panettone bread pudding z sosem Amaretto

Sos:
0.5 szklanki smietanki kremowki
0.5 szklanki pelnego mleka
3 lyzki cukru
0.25 szklanki likieru Amaretto
2 lyzeczki maki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego

Pudding
0.5 kg Panettone lub drozdzowki pokrojone w kostke ok. 2 cm bez skorki
8 jajek
1.5 szklanki smietanki kremowki
1.5 szklanki pelnego mleka
1 szklanka cukru


Zaczynamy od wysmarowania formy (23x33cm) maslem i wrzucamy do niej pokrojona w kostke babke ukladajac w miare rownomiernie ale nie plasko. Pozostale skladniki ubijamy mikserem lub recznie (ja zwykle robie to recznie zaczynajac od samych jajek a potem dodajac reszte) i wylewamy na wylozone kawalki babki. Lekko dociskamy i zostawiamy na 30 min, od czasu do czasu przyciskajac aby wszystkie kawalki babki byly zanurzone w jajeczno-smietankowym plynie. W miedzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180C i po 30 min pieczemy pudding ok. 45min do godziny w zaleznosci od piekarnika. Upieczony pudding powinien miec lekko zbrazowione brzegi i sciety srodek. O wlasnie tak jak na zdjeciu.
Pudding wyrasta bardzo wysoko, ale potem opada i nie nalezy sie tym przerazac, ot taka jego uroda. Teraz przygotowujemy sos - mleko, smietanke i cukier wlewamy do malego garnka i podgrzewamy. Na gotujace sie mleko wylewamy make ziemniaczana rozrobiona w Amaretto.
Pudding podawac lekko wystudzony i polany cieplym sosem. Mozna go kroic nozem albo nakladac lyzka, mozna tez jesc na zimno z cieplym sosem, lub jesli ktos lubi podgrzac.
Pudding wygladem przypomina zakalec i jest dosc zbity po opadnieciu ale bardzo smaczny. Wloskie Panettone to babka z rodzynkami i skorka pomaranczowa, jesli robimy pudding ze zwyklej drozdzowki bez dodatkow, to mozna posypac kawalki babki garstka rodzynek lub innych suszonych bakali.
Przepis pochodzi z Foodnetwork i jego autorem jest Giada De Laurentis.

No comments:

Post a Comment