Ja oczywiscie nie robie tych potraw az tyle, bo nie ma potem komu ich jesc, ale zawsze robie rybe po grecku bo wszyscy lubimy. Robie ja najczesciej z dorsza, bo ja lubie ryby "chude". Nie bede tutaj podawac zadnych ilosci, bo po prostu nie potrafie, jakos to wszystko jest robione na oko.
Nastepnie scieramy na tarce z duzymi oczkami lub w food procesorze duza ilosc marchwi, korzenia selera i korzenia pietruszki. Na patelnie wlewamy kilka lyzek oleju i dodajemy cebule pokrojona w polplasterki, jeden lub dwa liscie laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i jak cebula jest juz lekko szklaca dodajemy starte warzywa. Calosc nalezy gotowac az warzywa beda miekkie ale nie rozgotowane, skropic sokiem z cytryny, dodac paste pomidorowa i w razie potrzeby podlac woda. Ciagle na ogniu polaczyc wszystkie skladniki sosu na jednolia mase, doprawic sola i pieprzem. Goracym sosem przykryc usmazone kawalki ryby.
W tym roku kierujac sie sentymentem do wspomnien zrobilam tez pulpety rybne w sosie tatarskim. Ryba na pulpety musi byc bardziej tlusta i ja kupilam 0.5kg halibuta, ktorego normalnie nie darze za duzym sentymentem, ale w wersji gotowanych pulpetow okazal sie calkiem, calkiem.
Filety halibuta mielimy w maszynce do miesa, dodajemy mielona lub drobno posiekana cebule. Calosc mieszamy z jednym duzym (lub 2 male) jajkiem, solimy, pieprzymy i dodajemy 2 czubate lyzki grysiku (kasza manna). Dobrze wymieszac i radze przyprawic raczej bardziej ostro, bo po ugotowaniu pulpety traca troche smaku. Z tak przygotowanej masy tworzymy kulki i gotujemy na lekko "mrugajacym" wywarze rybnym lub warzywnym. Kazda kulke przed delikatnym wlozeniem do wody nalezy obtoczyc lekko w rozbitym bialku.

Tak się składa, że ja też nie lubię karpia. Ale nie lubię też śledzi pod żadną postacią. Ślubnemu kupuję gotowe Liesnera. Ale rybka po grecku, bardzo mi smakuję. I masz rację, tutaj trudno podac proporcje. Myślę, że w tym tygodniu zrobię sobie taką rybkę. Filety już są w zamrażarce. Dobrze Marylko, że przypomniałaś o tym przepisie. Dziękuję.
ReplyDelete