Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Sunday, December 7, 2008

Kompot z suszu??

W niektorych regionach Polski kompot z suszu jest tradycjonalnym napojem na Swieta Bozego Narodzenia. U mnie w domu akurat tego nie bylo, mimo to gdzies kiedys mialam okazje pic, nie bylam zachwycona, ale podobno czlowiekowi smakuje to na czym zostal wychowany;) Jednak ten susz chodzil za mna i postanowilam, ze moze nie kompot, ale nalewka?? I jak pomyslalam tak tez zrobilam, troche eksperymentalnie, ale smak nalewki przeszedl moje oczekiwania, wiec postanowilam, ze podziele sie przepisem.

Nalewka z suszu

100g suszonych daktyli
100g suszonych fig
100g suszonych rodzynek
100g suszonych moreli
100g kandyzowanej skorki pomaranczowej
100g suszonej papai
100g orzechow wloskich
skorka z calej cytryny bez bialej membrany
spirytus 75% bo u nas nie mozna dostac innego
przegotowana i wystudzona woda z cukrem

Taki zestaw suszonych owocow ja sobie akurat skomponowalam, ale sadze, ze kazdy inny bylby dobry. Owoce pokroilam w kostke, paski zywcem jak popadlo, aby tylko je rozdrobnic dodalam orzechy i wszystko umiescilam w duzym sloju. Nastepnie zalalam spirytusem tak aby wszystkie owoce byly tylko przykryte. Nastepnego dnia uzupelnilam spirytus, bo owoce nasiakaja i zostawilam sloj w spokoju na 4 tygodnie od czasu do czasu tylko nim potrzasajac. Po 4 tygodniach zlalam spirytus i odmierzylam bylo go troche wiecej niz 750ml. Przygotowalam wiec 500ml wody i zagotowalam ja z 0.5 szklanki cukru, po wystudzeniu wlalam do wody nalewke, wymieszalam i przecedzilam najpierw przez recznik papierowy potem przez wate.
Nalewka jest naprawde pyszna, nawet Wspanialy stwierdzil, ze taki "kompot" moze pic w Swieta;))

Jak widac na zdjeciu nalewka ma piekny kolor, specjalnie zrobilam zdjecie z karafka i kieliszkiem, zeby dobrze pokazac kolor. Jest wspaniala w smaku i ma bardzo ladny klarowny kolor.

Uwaga: ilosc wody i cukru jest zalezna od tego jaki spirytus uzywamy i jaka moc chcemy uzyskac. Wieksza ilosc cukru spowoduje, ze nalewka bedzie bardziej slodka, a mniej cukru da nam bardziej wytrawna nalewke. Mysle, ze jak ktos lubi bardzo wytrawne nalewki to moze wogole nie dawac cukru.

Jeszcze musze dodac, ze odsaczone owoce wpakowalam dosc ciasno w male sloiczki i zalalam rumem. Jeszcze nie wiem do czego sie przydadza, ale pewnie cos wymysle.

8 comments:

  1. U nas zalany pod tytulem "zimowa nalewka stardusta", tytul orginalny niestety nie przeszedlby z powodu "negatywnych konotacji".Powiedzenie, ze tradycyjny, wigilijny kompocik z suszu nie mial wziecia traci lekkim eufymizmem.
    Na stardusta, co to tylko od wczoraj zalany, czekac bedziemy do konca stycznia na tyle ciepliwie, ze odpowiednio zakamuflowany przed mlodzieza.

    ReplyDelete
  2. Ja tez nigdy nie dazylam kompota z suszu sympatia, wiec rozumiem doskonale. A tytul zalanego mi sie bardzo podoba.

    ReplyDelete
  3. no cacko, ale kurde do śąwiąt tylko 2 tygodnie!
    Spoko, wyklorzystam na poźniej;)
    Ale ja też robię nalewkę - rodzynkowo-figową + kilka śliwek suszonych bez pestek.
    Nastawiam w sierpniu, zlewam w grudniu.
    Takie malutkie lekarstweko na przeżarcie świąteczne;)

    ReplyDelete
  4. Flavvi to Twoja stoi az 4 miesiace...hmmm to musi byc pyszne. Ale jak znam zycie to moja dostoi do przyszlego roku i mimo, ze juz w stanie gotowym do spozycia, to jednak takie stanie tez dobrze robi. Ale nastepnym razem przetrzymam dluzej;)

    ReplyDelete
  5. Jutro zbieram cały susz i nastawiam kompocik...ale będzie pycha... może,nie na pewno go polubię.Tylko tak długo trzeba czekać...

    ReplyDelete
  6. I ja spróbuję. Na Wielkanoc będzie jak znalazł...

    ReplyDelete
  7. I ja spróbuję. Na Wielkanoc będzie jak znalazł...

    ReplyDelete
  8. Ja właśnie nastawiłam, niestety nie udało mi się dostać papai za to jest podwójna dawka skórki pomarańczowej i chyba nie potrzebnie rozdrobniłam orzechy ale pożyjemy, zobaczymy.
    Z mojej strony polecam nalewkę z pigwy, zrobiłam w październiku po raz pierwszy i jest fenomenalna!!!

    ReplyDelete