Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Sunday, November 28, 2010

Nadzieniowe eksperymenty

Wiekszosc ludzi posiada sprawdzone dania swiateczne i z przyjemnoscia je powtarza, czasem dodajac cos nowego do swiatecznego jadlospisu, a czasem nie. Jest to o tyle dobre, ze wiadomo z gory, ze nie bedzie zadnych niewypalow kulinarnych. Mnie zawsze neci cos nowego, moge powtarzac i oczywiscie powtarzam dania codzienne, bo i kto by mial czas na eksperymenty, ale w przypadku swiat, wszystko co pokazuje sie na moim stole jest nowoscia. Glownie w Thanksgiving, bo tutaj nie mam zadnej gleboko zakorzenionej tradycji i moge sobie puscic wodze fantazji.
Na tydzien przed swietem dzieci zwykle dzwonia do Wspanialego z pytaniem "co tym razem Stardust poda na obiad? oczywiscie Wspanialy zawsze odpowiada "niestety wygonilaby mnie z domu gdybym zdradzil tajemnice" Tak wiec w dniu Thanksgiving wszystko jest zaskoczeniem.
Tym razem wybor padl na nadzienie inspirowane przez Emeril Lagasse, jest to doskonala kombinacja szpianku, sera brie i karczochow.

Nadzienie ze szpinaku i karczochow

1/4 szklanki (250ml) ekstra virgin oliwy z oliwek
1250g szpinaku swiezego szpinaku (same liscie)
2 szklanki siekanej cebuli
1 lyzka stolowa posiekanego czosnku
1 lyzka stolowa przyprawy wloskiej (mieszanka)
2 lzyeczki do herbaty przyprawy greckiej
ok 2 i 1/2 lyzeczki soli
1 i 1/4 lyzeczki swiezo mielonego pieprzu
700g serc karczochow odcedzonych z zalewy
2 duze jajka
1 i 1/2 szklanki heavy cream (smietana wysokoprocentowa do ubijania)
2 szklanki wywaru z kurczaka
2 lyzki stolowe soku z cytryny
duzy francuski wiejski chleb, mozna zastapic bagietkami (3szt) w rezultacie grzanek powinno byc ok. 3-3.5 litra, mozna to zmierzyc wrzucajac je do odpowiedniej wielkosci garnka lubi sloja.
500g sera brie uprzednio odkroic skorke i pokroic ser na 1cm kostki
1/2 cup swiezo tartego parmezanu
1/4 cup posiekanych lisci swiezej pietruszki

Dzien wczesniej odkroic skorke z chleba i pokroic chleb w kostke o wymiarze 2cm, zostawic na noc do wysuszenia. Ja dodatkowo nastepnego dnia podpiekam grzanki na zloty kolor w piekarniku.
Natluscic oliwka foremke (ok 23cm x 33cm) lub garnek o mniej wiecej adekwatnej pojemnosci.
Szpinak zagotowac, odcedzic mocno odciskajac wode i posiekac na mniejsze ale nie za male kawalki.
Na duzej patelni rozgrzac oliwke, dodac cebule i podsmazac do uzyskania jasno brazowego koloru, dodac czosnek, przypawe wloska i grecka, 1/2 lyzeczki soli 1/4 lyzeczki pieprzu. Trzymac na ogniu ok. 30 sek az czosnek zacznie wydzielac aromat (nie przypalic).
Dodac serca karczochow przekrojone na cwiartki i gotowac nastepne 2 minuty mieszajac.
Odstawic z ognia.
W osobnej duzej misce wymieszac ubijajac lekko trzepaczka jajka ze smietanka, wywarem z kurczaka, sokiem z cytryny i pozostalymi przyprawami. Dodac grzanki z chleba, mieszanke szpinaku z karczochami, brie, polowe parmezanu oraz liscie zielonej pietruszki. Wszystko dobrze wymieszac, ewentualnie doprawic sola i pieprzem do smaku. Powinna z tego powstac dosc miekka masa i caly plyn powinien byc wchloniety przez chleb. W czasie mieszania dlonmi sprawdzic a by nie bylo suchych kawalkow chleba, jesli potrzeba to dodac troche wywaru z kurczaka, lub smietanki.
Przelozyc mase do natluszczonego wczesniej naczynia posypac druga polowa parmezanu i skropic obficie reszta oliwy z oliwek.
Piec w uprzednio nagrzanym do 180C piekarniku przez ok. godzine az calosc bedzie miala solidna konsystencje pod naciskiem lyzki i lekko brazowa powierzchnie.
Podawac mocno cieple jako dodatek do pieczonego drobiu, w moim przypadku indyka:)


10 comments:

  1. wow tego bloga nie widziałam!!! jakie Ty pyszności tej swojej rodzince przyrządzasz zapraszam do mnie na Gotowanie w Rysiowej kuchni :-D
    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. O Matko! To musi być pyszne. To inspiracja włoską kuchnią, choć widze, że i Grecja w tym miała udział :)

    ReplyDelete
  3. Butterfly--> To jest naprawde pyszne:) A przyprawy ziolowe mozna sobie dopasowac w sumie kazda mieszanke w/g wlasnego smaku. Ja akurat dalam wloskie i greckie, ale mozna tez dodac ziola prowansalskie.

    ReplyDelete
  4. A ile tego parmezanu i pietruszki trzeba dodac?Możesz uscislić.Bo przepis jest bardzo fajny i chce go wyprobowac na Swieta.

    ReplyDelete
  5. Lukasz, dziekuje za uwage, faktycznie przeoczylam, ale juz poprawila ma byc 1/2 cup (120ml) tartego parmezanu, z czego polowe nalezy wmieszac do calosci a druga polowe posypac po wierzchu. Piertuszki ma byc 1/4 cup (60ml). Przepraszam za niedopisanie i dziekuje za uwage, dzieki Tobie juz poprawilam w skladnikach przepisu. Zycze Wesolych Swiat.

    ReplyDelete
  6. To znowu ja. Mam jeszcze jedno pytanie.Czy bagietki też trzeba obierać ze skórki? Dziękuje za życzenia ja również Tobie i całej Twojej Rodzinie życze Spokojnych i Wesołych Świąt.

    ReplyDelete
  7. Lukasz--> Przykro mi, bo to upierdliwa robota, ale tak, trzeba obierac. Problem w tym, ze skorka nie nasiaka tak dobrze i szybko jak srodek chleba, wiec bedzie wyczuwalnie twardsza w calym nadzieniu. Rozumiem, ze z obranej bagietki niewiele zostaje, wiec moze kup jakis inny chleb. W sumie to ja napisalam i zrobilam tak jak podaje przepis, ale mysle, ze kazdy bialy chleb o delikatnym smaku bedzie dobry.

    ReplyDelete
  8. Lukasz, jeszcze jedno, bo widze, ze nie sprecyzowalam dokladnie (poprawie w przepisie) ale tych grzanek z chleba ma byc tak ok. 3-3.5 litra pojemnosci. Pewnie podaje jakies durne jednostki miary na chleb;/ ale nic madrzejszego nie przychodzi mi do glowy. Wez garnek lub sloj o takiej pojemnosci i mniej wiecej zmierz ile masz tych grzanek.
    Powodzenia i mam nadzieje, ze bedzie Wam nadzienie smakowalo, wczoraj wlasnie dostalam "raport" od jednej z moich klientek z samymi ochami i achami pod adresem tego nadzienia, wiec licze ze Twojej rodzinie rowniez przypadnie do gustu:)

    ReplyDelete
  9. Stardust to nadzienie jest rewelacyjne.Zrobiło furore.Podane zostało na gorąco z indykiem ale na zimno też jest ok.Dzięki za fajny przepis.

    ReplyDelete
  10. Lukasz--> Bardzo sie ciesze i dziekuje za komentarz:)

    ReplyDelete