Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Tuesday, November 30, 2010

Jesien pod znakiem kasztanow

Pieczone kasztany sa przysmakiem jesiennym na nowojorskich ulicach. Mozna je tez kupic w kazdym sklepie juz pieczone, lub upiec samemu, co nie jest trudne przy zachowaniu odpowiednich srodkow ostroznosci. Pieczone kasztany sa tez bardzo czesto akcentem swieta Thanksgiving.
I tym razem postanowilam zrobic nadzienie do indyka z pieczonych kasztanow.
Kupilismy kasztany w lupinach i pieklismy je w domu.

Pieczone kasztany

Kasztany w lupinach nalezy umyc i na kazdym zrobic naciecie w ksztalcie X nastepnie nagrzac piekarnik do 220C i ulozyc kasztany nacieciem do gory na blaszce do pieczenia ciastek. Piec az sie wszystkie otworza i beda miekkie. Pieczone kasztany mozna przechowywac w sloiku szczelnie zakrecone. Ja moje pieklam na tydzien przed uzyciem i nic im sie nie zmienilo:)

Nadzienie z pieczonych kasztanow i wloskiej kielbasy

1 duza marchew
1 srednia cebula
2 lodygi selera naciowego
2-3 galazki swiezej szalwi
750g wloskiej kielbasy (surowej)
Ekstra virgin olive oil
sol, pieprz
grzanki z chleba na zakwasie (caly chleb bez skorki)
450g pieczonych kasztanow
1 szklanka wywaru z kurczaka
1/2 szklanki smietanki wysokoprocentowej (heavy cream)
1 duze jajko

Nagrzac piekarnik do temp. 190C i wysmarowac maslem naczynie do zapiekania.
W food processor (po polsku chyba malakser) zmielic na papke marchew, cebule, listki szalwi (bez lodyg) i lodygi selera. Odstawic na bok.
Na patelni rozgrzac oliwke i podsmazyc na niej wycisniete mieso kielbasy wloskiej, po czym wyjac podsmazone mieso i na jego miejsce wlozyc papke warzywna. Trzymac na ogniu mieszajac az do odparowania, posolic i popieprzyc.
Do duzej miski wlozyc kielbase, dodac grzanki i posiekane na duze kawalki kasztany, oraz papke warzywna.
W osobnym naczyniu roztrzepac smietanke, jajko i wywar z kurczaka nastepnie wylac na suche skladniki w duzej misce. Wymieszac upewniajac sie ze wszystkie grzanki sa mokre, doprawic sola i pieprzem do smaku.
Calosc powinna miec bardzo miekka konsystencje, ale nie powinno byc oddzielajacego sie plynu, w przypadku gdy jest za suche mozna dodac troche smietanki lub wywaru z kurczaka.
Przelozyc calosc do naczynia zaroodpornego i wyrownac powierzchnie, mozna dodatkowo ulozyc na wierzchu kilka wiorek masla.
Zapiekac ok. 30-40 minut w zaleznosci od piekarnika. Wierzch powinien osiagnac zloto-brazowy kolor, w przypadku kiedy wierzch jest brazowy przed uplywem 30 min. przykryc naczynie pokrywka lub folia aluminiowa.
Podawac na goraco.


Autorem przepisu jest Tyler Florence.

No comments:

Post a Comment