Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Sunday, November 28, 2010

Dynia, czyli dalam sie przekonac;)

Przez wszystkie lata od kiedy mieszkam w Stanach omijalam dynie szerokim lukiem.
Jakos nie przemawialy do mnie ochy i achy zachwytu nad pumpkin pie, w dalszym ciagu nie potrafie sie przekonac, ale pewnie czesc mojej niecheci wynika z faktu, ze nie przepadam za pies, nawet nie wiem jak sie tego typu ciasto nazywa po polsku. Wszelkie kremy dyniowe, dzemy itp rowniez nie budzily mojego zainteresowania, wedlug mnie warzywa podobnie jak schabowe nie sa odpowiednimi skladnikami deserow.
W tym roku postanowilam sie przelamac i sprobowac czegos z rodziny warzyw dyniowych.
Nie byla to zwykla dynia, ale butternut squash, czyli dynia pizmowa.
I musze przyznac, ze cos mi sie wydaje, ze moze to byc poczatek calkiem udanej przygody;)
Na poczatek postanowilam z okazji Thanksgiving zrobc zupe z butternut squash.

Zupa z dyni

2 dynie pizmowe (ok 2kg. kazda)
5 jablek
2 cebule
ok. 2-4 szklanek wywaru z kurczaka
oliwa z oliwek,
sol pieprz
gesta smietana
prazone pestki z dyni

Dynie przeciac na pol, wypestkowac, obrac ze skory i pokroic w gruba na 2cm kostke.
Skropic oliwka z oliwek i rozlozyc pojedyncza warstwa na blaszce do pieczenia ciastek razem z obrana i pokrojona w osemki cebula. Posolic i posypac swiezo mielonym pieprzem.
Najprawdopodobniej potrzeba bedzie 2 blaszki. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 220C na ok. 35-40 minut. Dynia powinna byc miekka i lekko skarmelizowana.
W osobnym naczyniu podpiec obrane ze skorki  i wypestkowane jablka.
W miedzyczasie podgrzac wywar z kurczaka.
Podpieczone warzywa zmiksowac w blenderze i dodac stopniowo podgrzany wywar z kurczaka do uzyskania gestej konsystencji.
Zupe doprawic do smaku sola i pieprzem.
Podawac z lyzka gestej smietany i posypana prazonymi pestkami z dyni.


2 comments:

  1. Dzis zrobilam, z polowy porcji, ale i tak dalam mniej jablek, mniej cebuli i pokroilam w mniejsza kostke, wiec i podpiekalam krocej.
    Pycha!

    ReplyDelete
  2. Czarownico--> Ciesze sie, ze smakowalo:) Mnie ta kombinacja dyni z jablkami chyba w ogole przekonala do wykonania tej zupy. W oryginalnym przepisie jest dodana curry, ale moi Tesciowie by raczej nie zaakceptowali curry, wiec zrezygnowalam:))

    ReplyDelete