Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Saturday, March 6, 2010

Kuszenie wiosny

Po zimie mam ochote na lekko i zielono, wiec obzeram sie salatami i salatkami. Wiekszosc przygotowuje rano w domu i zabieram do pracy na lunch.
Poniewaz nigdy nie lubilam kanapek, to takie jedzenie w pracy bardzo mi odpowiada. Wystarczy, ze jest duzo zielonego wzbogacone serem, orzechami i jak w ostatnim przypadku jajkiem i juz jest wspaniale i zdrowe jedzenie do pracy.

Salata ze szpinaku

liscie mlodego szpinaku
kozi ser
czerwona cebula
orzechy wloskie
EVOO (extra virgin olive oil) sol, pieprz do smaku


Zielona salata z endywia

zielona salata (romain)
endywia
kozi ser
orzechy wloskie
domowej roboty vinegrette
Vinegrette robie "na oko" sok z jednej cytryny, 1/2 lyzeczki musztardy, EVOO, sol, pieprz i miod do smaku. Wszystkie skladniki oprocz oliwki ubijam razem i potem ubijajac dolewam waskim strumieniem oliwke. Ubijam do czasu uzyskania porzadanej konsystencji.


Zielona salata z jajkiem

zielona salata,
pomidor,
jajko gotowane na twardo,
piorka czerwonej cebuli
marynowane karczochy
EVOO, sol, pieprz do smaku


I tym sposobem jem zdrowo i udaje mi sie bezbolesnie tracic wage;)) a to wazny dla mnie bonus.

5 comments:

  1. Wielkie dzięki za nowe pomysły, co wrzucić na ruszt jako drugie śniadanie w pracy ;)
    Wygląda pysznie.

    ReplyDelete
  2. ło matko! aż się głodna zrobiłam;)
    Wczoraj zrobiłam hummus wg Twojego przepisu - nie mam zdjecia, bo zjedli nim właczyłam aparat;>

    ReplyDelete
  3. Ade--> Czy mam rozumiec, ze smakowal?? czy tak powoli wlaczalas aparat;)))

    ReplyDelete
  4. Nie powiem, połączenia smaków w tych sałatkach są zaiste ciekawe. Ale co to jest EVOO? A kozi ser? Ten twardy czy typu "twarożek"?

    ReplyDelete
  5. Bareya--> Kozi ser miekki, a EVOO to Extra Virgin Olive Oil, napisalam to wyzej w skladnikach salatki ze szpinaku, ale masz racje, nie powinnam uzywac takich skrotow:))

    ReplyDelete