Poniewaz nigdy nie lubilam kanapek, to takie jedzenie w pracy bardzo mi odpowiada. Wystarczy, ze jest duzo zielonego wzbogacone serem, orzechami i jak w ostatnim przypadku jajkiem i juz jest wspaniale i zdrowe jedzenie do pracy.
Salata ze szpinaku
liscie mlodego szpinaku
kozi ser
czerwona cebula
orzechy wloskie
EVOO (extra virgin olive oil) sol, pieprz do smaku
Zielona salata z endywia
zielona salata (romain)
endywia
kozi ser
orzechy wloskie
domowej roboty vinegrette
Vinegrette robie "na oko" sok z jednej cytryny, 1/2 lyzeczki musztardy, EVOO, sol, pieprz i miod do smaku. Wszystkie skladniki oprocz oliwki ubijam razem i potem ubijajac dolewam waskim strumieniem oliwke. Ubijam do czasu uzyskania porzadanej konsystencji.
Zielona salata z jajkiem
zielona salata,
pomidor,
jajko gotowane na twardo,
piorka czerwonej cebuli
marynowane karczochy
EVOO, sol, pieprz do smaku
Wielkie dzięki za nowe pomysły, co wrzucić na ruszt jako drugie śniadanie w pracy ;)
ReplyDeleteWygląda pysznie.
ło matko! aż się głodna zrobiłam;)
ReplyDeleteWczoraj zrobiłam hummus wg Twojego przepisu - nie mam zdjecia, bo zjedli nim właczyłam aparat;>
Ade--> Czy mam rozumiec, ze smakowal?? czy tak powoli wlaczalas aparat;)))
ReplyDeleteNie powiem, połączenia smaków w tych sałatkach są zaiste ciekawe. Ale co to jest EVOO? A kozi ser? Ten twardy czy typu "twarożek"?
ReplyDeleteBareya--> Kozi ser miekki, a EVOO to Extra Virgin Olive Oil, napisalam to wyzej w skladnikach salatki ze szpinaku, ale masz racje, nie powinnam uzywac takich skrotow:))
ReplyDelete