Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Monday, February 23, 2009

Cos na slodko

Nie gotuje ostatnio nic wartego uwagi, ot zima i ogolne lenistwo. Brak tez szczegolnej okazji do wykazania sie, postanowilam wiec przeniesc jeden z moich przepisow z WZ tutaj.
Jest nim przepyszny deser autorstwa Giady deLaurentis i nazywa sie Citrus semifreddo.
Zdjecia wiec niestety beda rowniez przeniesione z WZ wiec nie moge ich powiekszyc do odpowiednich rozmiarow, ale deser naprawde jest tak pyszny, ze moze ktos bedzie mial ochote wykorzystac go na nadchodzacy Dzien Kobiet lub inna okazje.
Citrus semifreddo:

20 malych ciastek amaretti
3 lyzki stolowe masla
1/2 szklanki cukru i dodatkowe 1/4 szklanki cukru
8 duzych surowych zoltek
1/4 szklanki soku z cytryny
3 lyzki stolowe soku z limonki
2 lyzki stolowe limoncello (likier cytrynowy) mozna zastapic cytrynowka
1 szklanka slodkiej smietanki
szczypta soli
otarta skorka z jednej cytryny
otarta skorka z jednej lemonki
tluszcz w sprayu do spryskania formy

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania formy. Najbardziej pasuje tutaj keksowka, ktora nalezy spryskac lekko tluszczem w sprayu, nastepnie dno i brzegi formy wylozyc przezroczysta folia spozywcza, tak aby z czterech stron formy zwisal jej nadmiar (bedzie pozniej potrzebny do przykrycia gotowego deseru).
Rozpuscic maslo i wymieszac z pokruszonymi drobno ciasteczkami amaretti i ta mieszanka wylozyc dno formy, przygniatajac, zeby dokladnie zapelnic cienka warstwa cala powierzchnie dna.
W metalowej lub szklanej misce polaczyc 1/2 szklanki cukru, 8 zoltek, sok z cytryny, sok z lemonki, lemoncello i szczypte soli. Calosc umiescic nad garnkiem z lekko gotujaca sie woda i ubijac recznie lub mikserem, az do utworzenia gestego kremu, uwazajac aby krem nie osiadal na brzegach miski (trwa to ok. 5min), a potem szybko umiescic miske w wodzie z lodem, dodac otarta skorke, z cytryny i lemonki i mieszajac schlodzic krem.
Teraz mikserem ubic na sztywno smietanke z 1/4 szklanki cukru i powoli porcjami wmieszac smietanke do kremu z zoltek. Te czynnosc najlepiej wykonac delikatnie lyzka.

Nastepnie calosc przelozyc do wczesniej przygotowanej formy i zawijajac zwisajace konce folii plastykowej przykryc szczelnie krem.
Zamrazac od 8 godzin do max. 3 dni.
Tuz przed podaniem wyjac z zamrazalnika, odwinac wierzchnie czesci folii i calosc przewrocic na talerz, zdjac pozostala folie, szybko pokroic ostrym nozem (warstwa ciasteczek jest chrupiaca) na porcje. Podawac i zachwycac sie jak goscie z kazda lyzeczka z namaszczeniem zamykaja oczy i robia "mmmniammm" :))

Deser jest naprawde fantastyczny i smakiem przypomina bardzo kremowe lody, caly przepis brzmi troche pracochlonnie, ale naprawde warto:)

4 comments:

  1. Trochę pracochłonnie?! Ja cie prosze, nie denerwuj mnie.

    ReplyDelete
  2. Batumi, nie jest tak zle:) To sie dluzej czyta niz robi - naprawde. Wiesz przeciez, ze ja len jestem. Jak sobie przygotujesz wszystkie skladniki tak zeby tylko w odpowiednim momencie dodawac, to zapewniam Cie, ze calosc nie trwa dluzej niz 15 min.

    ReplyDelete
  3. Naprawdę lubię robic cos z przepisow wyprobowanych. Przeczytałam to jeszcze raz, uważnie, i znowu się poddałam. Jak cos trzeba delikatnie wymieszac czy szybko schlodzic to to na pewno mi sie zwarzy...
    Batumi

    ReplyDelete
  4. Batumi, przepis jest wyprobowany i jesli mnie sie udal, to nie ma grzyba we wsi, zeby komus nie wyszedl. Kobieto ja jestem naprawde nieudacznik;) Delikatnie wymieszac, to tak jak mieszasz piane z czyms czyli nie mikserem tylko lyzka, zeby nie stracic wczesniej ubitego powietrza. Tu sie nie ma co zwazyc!!!!

    ReplyDelete