Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Sunday, March 1, 2009

Nie ma jak u mamy

W sobote byly urodziny Potomka, a w zwiazku z tym w niedziele byl obiad "u Mamy", bo Potomek lubi sie wloczyc po knajpach ze swoim towarzystwem, ale jesli chodzi o towarzystwo matki, to zawsze mnie bierze pod wlos slowami "bo Ty zawsze wymyslisz cos pysznego".
Nie bardzo mi sie chcialo wymyslac tym razem, bo ciagle jestem bylejaka (pisalam o tym tutaj), ale cos trzeba bylo zrobic, zeby bylo latwo, szybko a jednoczesnie smacznie. Przejrzalam domowe zapasy i wymyslilam:

Poledwiczki w pomaranczowej glazurze
2 poledwice wieprzowe
4 lyzki stolowe dzemu z ostrej papryki
4 lyzki stolowe dzemy z pomaranczy
oliwa do smazenia,
mieszanka przypraw do miesa (ja mieszam zwykle: przyprawe cajun, sol, pieprz, czerwona papryke, majeranek, sproszkowany czosnek).
Poledwiczki umyc, osuszyc, posmarowac lekko oliwka i oproszyc mieszanka przypraw. Tak przygotowane poledwiczki odlozyc do lodowki na 2-3 godziny.

W miedzyczasie zmiksowac w blenderze obydwa dzemy.
Po uplywie czasu lezakowania miesa, rozgrzac oliwe na patelni i zrumienic poledwiczki ze wszystkich stron, wlozyc do naczynia zaroodpornego i posmarowac przygotowana mieszanka dzemow. Piec w piekarniku ok 30-40 min w temperaturze 200C. Upieczone poledwiczki przykryc folia aluminiowa i dac im odpoczac przez 10-15min.
Kroic skosne plastry, podawac z ...no wlasnie ja podalam z salatka z pomaranczy i polane mieszanina dzemow.

Salatka z pomaranczy
Pomarancze obrac ze skory razem z bialymi blonami i pokroic na plastry, ulozyc na listkach zielonej salaty posypac cieniutko pokrojona czerwona cebula, skropic oliwa z oliwek i posypac bialym pieprzem.


Tym sposobem zalatwilam tegoroczny obiad urodzinowy Potomka i nawet pochwale dostalam :))

6 comments:

  1. Jak myslisz - czym zastapic dzem z ostrej papryki?

    ReplyDelete
  2. Perdo-> Obawialam sie troche, ze ten dzem moze byc trudno dostepny. Poniewaz on jest slodko ostry, to mysle, ze mozesz zrobic mieszanke miodu z ostra papryka, albo odrobina pieprzu cayenne i dodatkiem kilku kropli octu winnego. Ocet podkresli ostrosc. Cala glazura ma byc wyraznie ostro-kwaskowo-slodka. Moze zrob probke samej glazury i sprobuj. A jak dojdziesz do jakichs konkretnych rozwiazan, to prosze, daj znac.

    ReplyDelete
  3. Chociaż od dawna z mięsa jem tylko drób( nudna dieta lekkostrawna), to na pewno by mi smakowało. Od dawna też nie gotuję dla potomstwa, ale kiedyś też chwalono niektóre moje wyroby kulinarne. Co prawda nigdy nie podawałam tak wykwintnych dań, ale robiłam, co mogłam...

    ReplyDelete
  4. A ja myślałam, że Wy w tej Ameryce to w domach nie jadacie ;))

    ReplyDelete
  5. Anico-> hahaha no czasem nam sie zdarza popelnic to przestepstwo:)))

    ReplyDelete