Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Saturday, April 30, 2011

Przyprawy i marynaty

Postanowilam zalozyc nowy dzial, w ktorym bede umieszczac mieszanki przypraw i marynat do mies, ktore czesto robie jednorazowo a potem nie pamietam co z czym namieszalam:)
I tak piewsza mikstura, to marokanska mieszanka przypraw suchych,  ktora robilam w tym roku na Wielkanoc do jagnieciny.
Jesli ktos lubi takie egzotyczne smaki to polecam, mysle, ze marokanskie przyprawy szczegolnie dobrze sprawdzaja sie w przypadku jagnieciny lub miesa koziego, ktore charakteryzuje troche inny smak i zapach. Pewnie tez bylaby to dobra mieszanka do niektorych mies dziczyzny.
Generalnie mieszanka marokanska moze zawierac ok. 30 roznych przypraw, ja znalazlam w necie kombinacje ograniczajaca sie do 12 i mysle, ze to wystarczy:)

Mieszanka marokanska:

2 lyzki stolowe imbiru
2 lyzki stolowe mielonej kolendry
1 i 1/2 lyzki stolowej kminu rzymskiego
1 i 1/2 lyzki stolowej kardamonu
1 i 1/2 lyzki stolowej czarnego pieprzu
1 i 1/4 lyzki stolowej galki muszkatolowej
1 lyzka stolowa kurkumy
1 lyzka stolowa ziela angielskiego
1 lyzka stolowa cynamonu
1 lyzka stolowa papryki
1/2 lyzki stolowej pieprzu kajenskiego
duza szczypta szafranu

Najlepiej uzywac wszystkie skladniki (oprocz szafranu) w formie sproszkowanej, jesli nie mozna dostac, to nalezy ziarenka utluc w mozdzierzu lub zmielic w mlynku do przypraw.
Wszystko razem wymieszac i nacierac mieso przed pieczeniem, ja pozwalam aby takie mieso polezalo ok. 2 godzin przed obrobka termiczna, wtedy przyprawy maja czas lepiej nasiaknac.

Poniewaz uzywalam tej kombinacji przypraw, a jest ona dosc aromatyczna, to marynate przygotowalam bardzo delikatna zeby nie kolidowala z przyprawami.

Marynata do jagnieciny

oliwka z oliwek, sok z cytryny, mieta, sol, pieprz i czosnek wycisniety przez praske.

Nie podaje ilosci bo to zalezy od wielkosci kawalka miesa, ale wszystkie skladniki nalezy polaczyc i nasmarowane solidnie taka miksutra mieso odlozyc do lodowki na 6-8 godzin, najlepiej na noc.

2 comments:

  1. Koniecznie musze zrobic taka jagniecine, brzmi swietnie!

    ReplyDelete
  2. Polecam z czystym sumieniem:))

    ReplyDelete