Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Friday, January 1, 2010

Dla wielbicieli czekolady

Bardzo lubie czekolade, ale tylko ciemna, powyzej 70% coca, wszystko ponizej moze nie istniec.
No nie powiem, czasem sie poswiece i zjem takie 60% ale to juz musze byc na wyjatkowo dlugim glodzie czekoladowym:)
Z okazji tegorcznego Sylwestra postanowilam zrobic mus czekoladowy, wlasnie z ciemnej czekolady i wyszedl naprawde mniamniusny.
Oczywiscie mozna go zrobic z czekolady mlecznej, czy nawet bialej jak ktos lubi.

Mus czekoladowy
13/4 cup slodkiej smietanki
340g czekolady, najlepsze sa chips, ale ja osobiscie robilam z czekolady, ktora zawsze kupuje w duzym bloku (1kg) i pokruszylam ja na male kawalki.
90ml expresso lub bardzo mocnej kawy
4 lyzki stolowe masla
1 lyzka stolowa ciemnego rumu
1 lyzeczka granulowanej zelatyny

Smietanke schlodzic mocno w lodowce, miske do ubijania i ubijaki od miksera wlozyc na kilka godzin do zamrazalnika.
W wodnej kapieli rozpuscic ciagle mieszajac czekolade, kawe, rum i maslo. Uwazac, zeby woda gotowala sie bardzo powoli, takie tylko murganie. Jak juz wszystko jest rozupszczone odstawic do ostygniecia i od czasu do czasu zamieszac.
Do metalowej miarki 1/4 cup odlac troche smietanki i wsypac zelatyne. Odstawic na 10 min do specznienia.
Po 10 min ostroznie nad palnikiem lub swieczka podgrzewac miarke ze smietanka, mieszajac aby zelatyna sie delikatnie rozpuscila. Nie zagotowac!!!
Rozupuszczona zelatyne dodac do rozpuszczonej czekolady i dokladnie wymieszac.
W zmrozonej misce ubic pozostala czesc smietanki za pomoca zimnych ubijakow.
Nastepnie 1/4 smietanki dodac do misktury czekoladowej i delikatnie wymieszac, nastepnie dodac reszte smietanki i dokladnie wymieszac z czekolada, uwazajac zeby mieszanie nie trwalo za dlugo, w celu utrzymania lekkosci musu.
Przelozyc do pucharkow deserowych i schlodzic w lodowce.
Jesli mus ma byc przechowywany do nastepnego dnia, nalezy kazdy pucharek indywidualnie przykryc folia spozywcza w zeby zapobiec tworzeniu sie suchego wierzchu.

Dzis na wspomnienie smaku, robi mi sie slabo i bardzo zaluje, ze nie podzielilam tego na mniejsze porcje kombinujac dodatkowe na dzis. Nawiasem mowiac z podanych proporcji wychodzi spokojnie 8 porcji.
Ten mus jest pyszny, nie wyczuwa sie kawy ani rumu (ilosci znikome) ale mysle, ze te male dodatki mimo to wplywaja na smak ogolny. Fakt, nie ma sie co czarowac, jest to bomba kaloryczna, ale za to jaka pyszna...

4 comments:

  1. Beata--> Kapiel wodna, to ustawiasz maly rondelek z woda i jak ona sie zacznie gotowac to zmniejszasz ogien tylko do mrugania wody i na tym rondelku ustawiasz miske z czekolada i pozostalymi produktami, mieszasz az do rozpuszczenia czekolady. Mozna tez ubijac jajka w kapieli wodnej.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete