Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Thursday, May 8, 2014

Deser dla odwaznych

Tym razem cos co niektorych moze zaszokowac a mianowicie lody czosnkowe.
Pierwszy raz jadlam takie lody 9 lat temu. Bylismy w restauracji w New Jersey, w ktorej wszystkie potrawy od przystawek po desery zawieraja czosnek. Jeszcze dzis pamietam, ze bardzo mi te lody smakoway, ale najpierw nie mialam maszyny do lodow, wiec problem byl ze tak powiem z glowy.
Pozniej zapomnialam... a teraz sobie przypomnialam i zrobilam.

Lody czosnkowe

3 zoltka
0.5 cup cukru, ja dalam miod, bo stram sie nie uzywac cukru i rowniez zmniejszylam ilosc
1 cup mleka o pelnej zawartosci tluszczu
2 cup smietanki kremowki
3-4 zabki czosnku (w zaleznosci o mocy)
sok z cytryny
1 lyzka stolowa miodu (jesli uzwyacie cukier)


Dzien wczesniej wlozyc pojemnik do robienia lodow do zamrazalnika, mozna to zrobic na kilka godzin przed (instrukcja oblsugi) ale ja zwykle zamrazam przez noc.
Zoltka z cukrem lub miodem ubic lekko w misce i dodac mleko. Calosc ustawic na garnku z powoli wrzaca woda i ubijac az do temp. 70C wtedy masa jest lekko gesta i prawie biala.


Ja sie za wiele nie przejmuje gestoscia masy, bo w maszynie do lodow i tak wszystko zgestnieje, wazniejsze jest osiagniecie temperatury jesli mamy jajka z niepewnego zrodla.
Zdjac z kuchenki w stawic do kapieli lodowej (wieksza miska z woda i kostkami lodu) Nie wlewac, wstawic razem z miska:))
Do osobnej duzej miski wlac smietanke i porcjami dodawac mieszanke jajeczna caly czas ubijajac rozga. Czosnek przepuscic przez praske.


Do calosci dodac czosnek, sok z cytryny oraz lyzke miodu jesli wczesniej uzywaliscie cukier.
Szczerze to ja to wszystko dodawalam na wyczucie czyli moj osobisty smak, nie lubie za slodkiego, wiec zawsze zmniejszam ilosc cukru w przepisach i probuje.
Myslalam o dodaniu odrobiny wanilli ale zrezygnowalam, chociaz nie twierdze ze nie mozna.
Wymieszac dokladnie i wstawic do lodowki.
Po pol godzinie przecedzic wszystko przez gaze zeby wylowic kawalki czosnku. Pamietajmy, ze czosnek z czasem nabiera mocy, wiec zeby nie przedobrzyc to ja proponuje przecedzic, mimo, ze przepis nic o tym nie mowi. Wstawic znow do lodowki, az masa sie solidnie oziebi.
Teraz wlac do maszyny i dalej postepowac zgodnie z instrukcja obslugi maszyny.


Lody maja bardzo kremowa puszysta konsystencje. \


Jesli ktos nie przepada za smakiem swiezego czosnku to mozna te lody zrobic z pieczonego czosnku. W tym celu zapiekamy cala glowke czosnku i miazdzymy potrzebna nam ilosc na krem.
Mysle, ze kiedys sama tak zrobie:)))
Ponizej porcja Wspanialego, ale nastepnym razem podam polane miodem i odrobine posypane otarta skorka z cytryny... te sa wyjatkowo "dziwicze". Ale smakuja wybornie, oczywiscie dla milosnikow czosnku i odwaznych.

12 comments:

  1. Szlag - wszystko OK, ale ja tej MASZYNY nie mam.
    :((((((((((((((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie kombinuj tylko kupuj maszyne. Jak raz zrobisz lody to juz nigdy nie kupisz gotowych. To jest niebo a ziemia. Sam zrobisz lody z np. owocow a nie o SMAKU owocowym czyli z chemikaliami.

      Delete
    2. Podobno bez maszyny też można robić domowe lody. Tyle, że to na pewno nie to samo, i dość czasochłonne. Podczas zamrażania, trzeba je regularnie, co jakiś czas zamieszać, żeby nie zrobiły się kryształki lodu.

      No Star, nie pozostaje nic innego, tylko brać się do roboty :)

      Delete
    3. Marta, podobno mozna. Sa nawet przepisy na lody bez maszyny, ale nie zagladalam bo mam maszyne. Zreszta na te czosnkowe nie widzialam bez maszyny. Nie wiem na czym to polega, ale wujek google na pewno pomoze.

      Delete
    4. No i widzisz Star- ja tu byłam, przepis widziałam i co?! I zapomniałam. A regularnie, te lody czosnkowe mi się przypominają. Mam jakieś takie głębokie przekonanie, że będą mi smakowały. Ja ogólnie jakąś fanką lodów nie jestem, ale koneserką ciekawych smaków już tak :) I ciągnie mnie do takich, że tak powiem, niestandardowych rozwiązań. No bo ile można jeść gałki czekoladowe, truskawkowe i śmietankowe?

      Delete
  2. Uwielbiam czosnek,to i lody tego typu zadna dla mnie przeszkoda by nie byly:))
    Gdzies w garazu mam maszynke do lodow,ale nie sadze bym jej uzyla bo cierpie na ciagly brak miejsca w zamrazarce:))
    Ostatnio robilam deser wymagajacy zamrozenia,.....kurde,Star,...wiesz jaki mialam problem zeby go upchnac:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mam ekstra zamrazarke wolnostojaca, tez jest zwykle zapchana, ale jednak to pomaga:))

      Delete
  3. Star ależ apetycznie te lody wyglądają kochana!!
    Ja bym je zrobiła bardzo,nawet bardziej ale nie mam maszyny do lodów a bez tego to chyba trzeba co jakis czas ciągle mieszać:((
    Muszę oblookać jak to wyglada z tą maszyną,może ja nabęde..hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Margo, sama sie dlugo kiwalam nad kupnem maszyny do lodow, ale jak juz kupilam i zrobilam pierwsze lody tak nigdy nie kupie gotowych. Po kiego licha mam jesc chemie jak moge zrobic lody ze swiezych produktow.

      Delete
    2. Masz racje Star,bo co chemię żreć,którą nam wciskają. Moja Córa ma hopla na punkcie zdrowej żywności więc dokładnie sprawdzam co jemy oraz staramy się wiele rzeczy robić samym. Wiesz chleb,ciastka bez cukru,tortille i takie tam :)))

      Delete
    3. My tez od lat robimy wiele rzeczy sami, a mimo to przytrafila mi sie lymphoma, ktora jest wynikiem wlasnie gownianego jedzenia, chemikalii nie tylko w jedzeniu ale nawet w srodkach czyszczacych, zanieczyszczenia powietrza itp. To sa wszystko przyczyny mojego raka.

      Delete
    4. I tego się właśnie obawiam Star,że pomimo naszej profilaktyki nie da sie czasami uniknąć choroby. Moja Mama tez sie zdrowo odżywiała,żadnych używek a i tak rak Ją dopadł ......
      Ale ważne jest to Star,że pomimo,że rak sie pojawił to organizm pokonał go i kto wie ile zdrowy tryb miał wpływ na efekt leczenia,wygląda na to,że duży:*

      Delete