Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Sunday, May 1, 2011

Passover jeszcze raz

Od czasu kiedy zrobilam ten torcik z macy Wspanialy staral sie mnie przygotowac na ewentualna porazke, nie dowierzal, ze cos takiego moze sie udac z macy.
Ja, poniewaz nie mam zadnego doswiadczenia z maca, tez nie mialam pojecia czy przy probie krojenia "cegla" sie nie rozsypie na drobne okruchy, wiec dalej kombinowalam, co by tu jeszcze wymyslic na uratowanie deseru.
No i wymyslilam, przypomnialam sobie, ze Wspanialy zakupil paczke macaroons (ciasteczka kokosowe) tak na wszelki wypadek, bo to jest "kuloodporny, pewny deser na Passover".
Wzielam te paczke ciastek, wrzucilam do malaksera i rozdrobnilam najdrobniej jak sie dalo.
Te ciastka sa kleiste i bardzo slodkie, wiec pomyslalam sobie, ze beda dobrym partnerem do nadzienia key lime (z limonek).
Wylepilam forme do tart (tak sie chyba po polsku nazywa pie) okruchami ciastek i zabralam sie do robienia key lime nadzienia.

Key lime "budyn"

2 puszki mleka skondensowanego
3 zoltka
3 bialka
1 szklanka soku z limonek
skorka otarta z jednej limonki
2 lyzki stolowe cukru pudru

Nagrzac piekarnik do temperatury 160C.
W mikserze zmiksowac mleko, zoltka, sok z limonek i otarta skorke na jednolita mase.
Wylac calosc na wylozona pokruszonymi ciastkami forme i zapiec przez 10 min.
W tym czasie ubic sztywna piane z bialek z dodatkiem 2 lyzek cukru pudru i wylozyc ja na ciasto. W zaleznosci od gustu mozna ja rowno rozsmarowac, albo ukladac bezksztaltnymi kupkami tak jak ja to zrobilam. Wstawic calosc do piekarnika na kolejne 10 minut po czym opalic wierzch piany ogniem z bakers torch (to taki cukierniczy palnik)



I tu wlasnie dalam ciala:)) Poniewaz nie posiadam palnika, to wstawilam calosc do piekarnika ustawionego na funkcje broil i 2 minuty jednak bylo troche za dlugo;/ Prawdopodobnie wystarczylaby minuta, no ale na bledach sie czlowiek uczy. Na szczescie nikt z gosci nie narzekal, a ja calosc posypalam jeszcze dodatkowo otarta skorka z lemonki i jakos uszlo w tloku;))



W sumie tarta jest pyszna i kombinacja slodkiego spodu z duza iloscia kwasnego soku z lemonek doskonale sie balansuje.
Tarte nalezy przechowywac caly czas w lodowce.

6 comments:

  1. Wygląda obłędnie przepysznie, a mleko skondensowane uwielbiam (z wzajemnością niestety)

    ReplyDelete
  2. Aranzacje wnetrz--> Troche trudno jest opiac smak:) Ale sie postaram, ciasteczka macaroons sa kokosowe i slodkie, powiedzialabym nawet, ze na moj gust bardzo slodkie. A wlasnie tymi ciasteczkami wlepilam forme zastepujac tradycyjne kruche ciasto, tak wiec mamy tu slodycz na spodzie. Nadzienie key lime jest kwasne, bo wiadomo zrobione z soku limonek, a wiec swietnie balansuje slodycz spodu ciasta. Sama piana z bialek na gorze, to juz bardziej dekoracja, chociaz ona tez jest slodka. W sumie wszystko razem jest slodko-kwasne, ale z zachowaniem odpowiedniego balansu oba smaki ze soba wspolgraja. Mam nadzieje, ze troche pomoglam:))

    ReplyDelete
  3. Dodam jeszcze, ze nadzienie ma konsystencje gestego budyniu.

    ReplyDelete