Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Sunday, May 1, 2011

Dalszy ciag deserow na Passover

Nastepnym ciastem, ktore sie doskonale nadaje na Passover jest:

Ciasto czekoladowo-migdalowe

1 i 1/4 szklanki migdalow
160g masla
225g ciemnej czekolady
1/2 szklanki cukru (jak ktos lubi slodkie ciasta mozna dac wiecej)
6 zoltek
3 bialka
2 lyzki stolowe cukru do piany z bialek
otarta skorka z jednej pomaranczy
1 lyzka stolowa ciemnego rumu
1/3 lyzeczki soli

Piekarnik nagrzac do temp. 180C i podgrzac w nim obrane ze skorki migdaly tak aby sie wysuszyly ale nie przypalily (moga miec lekko zloty kolor) ok. 6-7 minut.
Wystudzone migdaly zmielic drobno w malakserze na konsystencje grysiku, uwazac, zeby nie zrobila sie pasta.
Posiekac maslo i razem z pokruszona czekolada rozpuscic w kapieli wodnej. Odstawic do przestygniecia, w tym czasie nasmarowac forme maslem i wysypac cukrem pudrem, albo mozna w tym celu kupic kosherna maca meal. Pamietajmy, ze w Passover nie wolno uzywac zwyklej maki.
Mikserem zmiksowac na puszysta, jasna piane 6 zoltek i 1/2 szklanki cukru.
Dodac sol, rum i otarta skorke z pomaranczy, a nastepnie rozpuszczona czekolade z maslem oraz porcjami zmielone migdaly.
W osobnej misce ubic piane z 3 bialek, jak piana jest juz lekko sztywna dodac powoli 2 lyzki cukru i ubijac dalej na sztywno.
Wylaczyc mikser i sztywna piane dodawac powoli do mieszanki czekoladowo-migdalowej. Najpierw 1/3 porcji piany delikatnie wymieszac i potem dodac reszte.
Piec w temp. 180C ok. 35 do 40 minut.
Ciasto wyrasta, ale potem opada i w rezultacie jest dosc niskie i miekkie w srodku, a wiec metoda patyczkowa nie jest odpowiednim wykladnikiem, bo patyczek zawsze wyjdzie z ciasta lekko klejacy.
Podawac posypane cukrem pudrem, albo z bita smietanka.
Ja serwowalam posypane cukrem pudrem i pokropione lekko polewa czekoladowa:


Ciasto jest bardzo smaczne, czekoladowe z wyraznym dodatkiem migdalow i lekka nutka pomaranczy, ktora podkresla bukiet smakowy calosci.

2 comments: