Jak sie zawzielam tak zrobilam dwanascie roznych rodzajow ciastek:) Chociaz tak naprawde to bylo ich 13 bo zrobilam jeszcze koronkowe ciasteczka z ubieglego roku.
Te ostatnie to francuskie bezy z przepisu pochodzacego ze strony Epicurious.
Francuskie bezy z czekoladowym nadzieniem
170g migdalow obranych ze skorki i wysuszonych, moga byc takie w plasterkach.
1 i 1/2 cup cukru pudru
3 duze bialka
3/4 lyzeczki soli
3 lyzki stolowe drobnego cukru
kilka kropel czerwonego lub rozowego barwnika spozywczego
Czekoladowe nadzienie
85g ciemnej czekolady o zawartosci do 65% kakao, moga byc czekoladowe chipsy.
1/3 cup smietanki kremowki
1 lyzka stolowa masla
odrobina zapachu malinowego do ciast
Do wykonania tych ciastek potrzebna jest plastikowa torba typu ziplock, lub torba cukiernicza do dekoracji tortow.
Migdaly i 1/2 cup cukru pudru zmielic w food procesorze (polski malakser) na maczke. Przesypac maczke migdalowo cukrowa do miski, dodac pozostale 1 cup cukru pudru i wymieszac.
Bialka z jajek ubijac w mikserze na piane dodac powoli 3 lyzki cukru drobnoziarnistego, ubijac na sztywna i blyszczaca piane. Dodac kilka kropli barwnika spozywczego do uzyskania delikatnego rozowego koloru piany. Stopniowo i delikatnie wmieszac lyzka mieszanke migdalow z cukrem pudrem do piany.
Calosc przelozyc do torby cukierniczej lub woreczka ziplock, przepchnac mase do jednego rogu worka i odciac delikanie rog torebki. Mase wyciskac na wylozona siliconem lub papierem do pieczenia blache formujac krazki jednakowej wielkosci. Pozostawic ciastka w temperaturze pokojowej na ok. 20 - 30 minut az zaczna powoli wysychac.
W tym czasie nagrzac piekarnik do temp. 150C
Piec ok. 25 do 30 minut. Przelozyc delikatnie na kratke do studzenia i wystudzic.
W tym czasie zrobic czekoladowe nadzienie.
W kapieli wodnej (miska postawiona na garnku z ledwie gotujaca woda, uwaga miska nie moze dotykac wody) rozpuscic pokruszona czekolade, lub chipsy razem ze smietanka. Zdjac z garnka, dodac maslo i odrobine zapachu malinowego. Wymieszac, do rozpuszczenia masla, odstawic do ostygniecia.
Jak czekoladowe ganache bedzie zimne i gestniejace smarowac plaskie polowki ciastek i skladac do pary z druga polowka. Ciastka sa bardzo delikatne wiec jak widac latwo pekaja, ale przy tym sa tak pyszne, ze warto sie troche pomeczyc:)
Nawet te pekniete sa pyszne:)))
No comments:
Post a Comment