Tym razem pieczemy kruche ciasteczka z dzemem.
Oczka z dzemem
210g masla
1 cup cukru
1 lyzeczka wanilii
3 i 1/2 cup maki
1/4 lyzeczki soli
1 jajko roztrzepane z lyzka wody do zamoczenia
100g wiorek kokosowych
dzemy w/g uznania i smaku
Nagrzac piekarnik do temp. 180C
W jednej misce wymieszac make i sol.
W mikserze zmiksowac maslo i cukier na pulchna mase, dodac wanilie.
Dodawac stopniowo do miksowanej masy make z sola i miksowac az ciasto zacznie odchodzic od scianek miksera i formowac kule. Na stolnicy uformowac z ciasta plaski krazek i zapakowac go w folie spozywcza. Wlozyc krazek ciasta do lodowki do ochlodzenia na co najmniej 30 min.
Ze schlodzonego krazka urywac ciasto i formowac w walek, z ktorego potem nalezy odcinac pojedyncze kawalki i formowac z nich plaskie krazki o srednicy ok. 2-2.5 cm. W kazdym krazku zrobic palcem wglebienie i zamoczyc strone z wglebieniem w rozbitym jajku z woda a nastepnie w wiorkach kokosowych. Ukladac ciastka na blaszce w odleglosci ok. 2cm jedno od drugiego i wypelnic wglebienia dzemem.
Piec ok. 20 do 25 minut az ciastka beda mialy ladny zloty kolor i lekko zbrazowione wiorki kokosowe.
Ostudzic i sie rozkoszowac:)
Inspiracja zaczerpnieta z przepisu Iny Garten.
No comments:
Post a Comment