Pierniczki sa chyba najbardziej popularnymi ciastkami na swiecie, bo sie okazuje, ze z niewielkimi roznicami ciastka "imbirowe" sa pieczone w roznych zakatkach swiata.
Poszukujac roznych przepisow trafilam na ciastka imbirowo-czekoladowe z hinduska nuta i w ten sposob powstaly:
Pierniczki z hinduska nuta
3 cups maki
2/3 cup kakao
1 lyzeczka sody do pieczenia
3/4 lyzeczki soli
1 i 1/2 lyzeczki garam masala (hinduska mieszanka przypraw)
160g masla o temperaturze pokojowej
3/4 cup jasnego cukru brazowego
1 lyzka stolowa utartego swiezego imbiru
1 duze jajko
1/2 cup melasy
Maka wymieszac z kakao, soda, sola i garam masala w duzej misce i odstawic na bok.
Mikserem zmiksowac maslo, dodac cukier, imbir i miksowac na jednolita mase przez ok. 4 min. Dodac jajko, melase. Ciagle miksujac na malych obrotach dodawac stopniowo suche skladniki.
Podzielic ciasto na dwie czesci, zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na minimum 2 godziny lub na noc.
Nagrzac piekarnik do temp. 180C.
Wyjac ciasto z lodowki i rozwalkowac, wycinac ciastka i piec ok.12 minut.
Gotowe ciastka mozna lukrowac.
Przepis inspirowany przepisem Aarti Sequeira.
No comments:
Post a Comment