Nie moze wsrod swiatecznych ciastek zabraknac pierniczkow, takich typowych, no moze nie bardzo typowych, ale ja siegnelam po inspiracje do przepisu Bobby'ego Flay.
Pierniczki Bobby'ego
3 cups maki
1 lyzka stolowa mielonego cynamonu
1 lyzka stolowa mielonego imbiru
1 lyzka stolowa mielonego bialego pieprzu
1 lyzka stolowa mielonej gorczycy
3/4 lyzeczki sody do pieczenia
1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki soli
12 lyzek stolowych masla
3/4 cup ciemnego cukru brazowego lub muscavado
1 jajko
1/2 cup melasy
2 lyzki stolowe mleka
Wszystkie suche skladniki oprocz cukru polaczyc w misce i odstawic na bok.
W mikserze miksowac maslo z cukrem na pulchna mase, dodac mleko, jajko i melase, a potem na malych obrotach mieszanke suchych skladnikow. Miksowac az ciasto zacznie odstawac od brzegow miski. Podzielic ciasto na 4 czesci, kazda zawinac w folie spozywcza i wrzucic do zamrazalnika na 20 minut.
Nagrzac piekarnik do temp. 180C.
Ciasto rozwalkowac, wycinac ciasteczka i piec w zaleznosci od grubosci ciastek, cienkie ok. 12 minut a grubsze ok. 20 min.
No comments:
Post a Comment