Nadszedl czas na moje ulubione macaroons:)))
Przepis ze zbioru przepisow Altona Browna.
Macaroons
425g wiorkow kokosowych (slodzonych)
1/2 cup skondensowanego mleka (slodzone)
szczypta soli
1 lyzeczka vanilii
4 duze bialka o temp. pokojowej
140g cukru drobnoziarnistego
Nagrzac piekarnik do temp. 180C
Wymieszac wiorki kokosowe z mlekiem skondensowanym, sola i vanilia, odstawic na bok.
W mikserze ubic piane z bialek w polowie ubijania dodajac stopniowo cukier, ubic na dosc sztywna piane (ok. 6-7 minut) Delikatnie wmieszac piane z bialek do mieszanki wiorek kokosowych.
Nakladac lyzka kupki mieszanki na blache do pieczenia wylozona siliconem lub papierem do pieczenia.
Piec 20 do 25 minut w zaleznosci od piekarnika. Wystudzic.
ten przepis b. mi się podoba, może spróbuję jak tylko wrócę do pieczenia...
ReplyDelete