W swiatecznych ciastkach nie moze zabraknac zwyklych ciastek cukrowych, ktore nie tylko udekorowane ladnie wygladaja, ale tez swietnie sie przechowuja i sa smaczne.
Tym razem skorzystalam z przepisu Altona Browna.
Cukrowe ciastka
3 cups maki
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
1cup masla o temp. pokojowej
1 cup cukru
1 jajko
1 lyzka stolowa mleka
cukier puder do podsypywania przy wlakowaniu ciasta.
W duzej misce wymieszac make, proszek do pieczenia i sol i odstawic na bok.
W mikserze zmiksowac maslo i cukier na puszysta mase, dodac jajko rozbeltane z mlekiem. Caly czas miksujac na wolniejszych obrotach dodawac stopniowo mieszanke suchych skladnikow.
Podzielic ciasto na dwie czesci i schlodzic w lodowce przez minimum 2 godziny.
Nagrzac piekarnik do temp. 180C.
Walkowac podsypujac cukrem pudrem i wycinac ciasteczka. Piec ok. 8-10 minut.
Dekorowac wedlug wlasnego upodobania i smaku:)
No comments:
Post a Comment