Zlote mysli


The only time to eat diet food is while you're waiting for the steak to cook.

Julia Child

Sunday, December 26, 2010

Twelve days of Christmas IX

Teraz przyszla kolej na wloskie ciasteczka, ktore byly hitem mojego ciastkowania:)
Przepis pochodzi ze zbioru Giady DeLaurentiis.

Ciastka z cytrynowym lukrem

2 i 1/2 cups maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
115g masla o temp. pokojowej
2 cups cukru
2 jajka
425g serka ricotta
3 lyzki soku z cytryny
skorka otarta z 1 cytryny

Lukier

1 i 1/2 cups cukru pudru
3 lyzki soku z cytryny
skorka otarta z 1 i pol cytryny

Nagrzac piekarnik do temp. 180C.
W misce wymieszac make, proszek do pieczenia i sol, odstawic na bok.
W mikserze zmiksowac maslo i cukier na pulchna mase, dodac pojedynczo jajka, miksowac az powstanie jednolita masa, dodac ser ricotta, sok z cytryny i skorke otarta z jednej cytryny.
Miksowac az wszystko sie ladnie polaczy.
Blaszki do pieczenia ciastek wylozyc papierem do pieczenia, lub siliconem. Lyzka nakladac ciastka formujac mniej lub wiecej ksztaltne kolka (moje sa mniej ksztaltne:))) Piec ok. 15 minut.
Wyjac z piekarnika, wystudzic ciastka na kratce do studzenia (ok. 20 do 30 min)
Przygotowac lukier miksujac cukier puder z sokiem z cytryny i dodac skorke otarta z poltorej cytryny.
Nakladac lukier rozsmarowujac go na kazdym ciastku i pozostawic do zastygniecia ok. 2 godziny.

No comments:

Post a Comment