Nastepnym ciastem, ktore sie doskonale nadaje na Passover jest:
Ciasto czekoladowo-migdalowe
1 i 1/4 szklanki migdalow
160g masla
225g ciemnej czekolady
1/2 szklanki cukru (jak ktos lubi slodkie ciasta mozna dac wiecej)
6 zoltek
3 bialka
2 lyzki stolowe cukru do piany z bialek
otarta skorka z jednej pomaranczy
1 lyzka stolowa ciemnego rumu
1/3 lyzeczki soli
Piekarnik nagrzac do temp. 180C i podgrzac w nim obrane ze skorki migdaly tak aby sie wysuszyly ale nie przypalily (moga miec lekko zloty kolor) ok. 6-7 minut.
Wystudzone migdaly zmielic drobno w malakserze na konsystencje grysiku, uwazac, zeby nie zrobila sie pasta.
Posiekac maslo i razem z pokruszona czekolada rozpuscic w kapieli wodnej. Odstawic do przestygniecia, w tym czasie nasmarowac forme maslem i wysypac cukrem pudrem, albo mozna w tym celu kupic kosherna maca meal. Pamietajmy, ze w Passover nie wolno uzywac zwyklej maki.
Mikserem zmiksowac na puszysta, jasna piane 6 zoltek i 1/2 szklanki cukru.
Dodac sol, rum i otarta skorke z pomaranczy, a nastepnie rozpuszczona czekolade z maslem oraz porcjami zmielone migdaly.
W osobnej misce ubic piane z 3 bialek, jak piana jest juz lekko sztywna dodac powoli 2 lyzki cukru i ubijac dalej na sztywno.
Wylaczyc mikser i sztywna piane dodawac powoli do mieszanki czekoladowo-migdalowej. Najpierw 1/3 porcji piany delikatnie wymieszac i potem dodac reszte.
Piec w temp. 180C ok. 35 do 40 minut.
Ciasto wyrasta, ale potem opada i w rezultacie jest dosc niskie i miekkie w srodku, a wiec metoda patyczkowa nie jest odpowiednim wykladnikiem, bo patyczek zawsze wyjdzie z ciasta lekko klejacy.
Podawac posypane cukrem pudrem, albo z bita smietanka.
Ja serwowalam posypane cukrem pudrem i pokropione lekko polewa czekoladowa:
Ciasto jest bardzo smaczne, czekoladowe z wyraznym dodatkiem migdalow i lekka nutka pomaranczy, ktora podkresla bukiet smakowy calosci.
Bardzo apetyczny wygląd! :)
ReplyDeleteUslugi--> dziekuje;))
ReplyDelete