Wiekszosc ludzi posiada sprawdzone dania swiateczne i z przyjemnoscia je powtarza, czasem dodajac cos nowego do swiatecznego jadlospisu, a czasem nie. Jest to o tyle dobre, ze wiadomo z gory, ze nie bedzie zadnych niewypalow kulinarnych. Mnie zawsze neci cos nowego, moge powtarzac i oczywiscie powtarzam dania codzienne, bo i kto by mial czas na eksperymenty, ale w przypadku swiat, wszystko co pokazuje sie na moim stole jest nowoscia. Glownie w Thanksgiving, bo tutaj nie mam zadnej gleboko zakorzenionej tradycji i moge sobie puscic wodze fantazji.
Na tydzien przed swietem dzieci zwykle dzwonia do Wspanialego z pytaniem "co tym razem Stardust poda na obiad? oczywiscie Wspanialy zawsze odpowiada "niestety wygonilaby mnie z domu gdybym zdradzil tajemnice" Tak wiec w dniu Thanksgiving wszystko jest zaskoczeniem.
Tym razem wybor padl na nadzienie inspirowane przez Emeril Lagasse, jest to doskonala kombinacja szpianku, sera brie i karczochow.
Nadzienie ze szpinaku i karczochow
1/4 szklanki (250ml) ekstra virgin oliwy z oliwek
1250g szpinaku swiezego szpinaku (same liscie)
2 szklanki siekanej cebuli
1 lyzka stolowa posiekanego czosnku
1 lyzka stolowa przyprawy wloskiej (mieszanka)
2 lzyeczki do herbaty przyprawy greckiej
ok 2 i 1/2 lyzeczki soli
1 i 1/4 lyzeczki swiezo mielonego pieprzu
700g serc karczochow odcedzonych z zalewy
2 duze jajka
1 i 1/2 szklanki heavy cream (smietana wysokoprocentowa do ubijania)
2 szklanki wywaru z kurczaka
2 lyzki stolowe soku z cytryny
duzy francuski wiejski chleb, mozna zastapic bagietkami (3szt) w rezultacie grzanek powinno byc ok. 3-3.5 litra, mozna to zmierzyc wrzucajac je do odpowiedniej wielkosci garnka lubi sloja.
500g sera brie uprzednio odkroic skorke i pokroic ser na 1cm kostki
1/2 cup swiezo tartego parmezanu
1/4 cup posiekanych lisci swiezej pietruszki
Dzien wczesniej odkroic skorke z chleba i pokroic chleb w kostke o wymiarze 2cm, zostawic na noc do wysuszenia. Ja dodatkowo nastepnego dnia podpiekam grzanki na zloty kolor w piekarniku.
Natluscic oliwka foremke (ok 23cm x 33cm) lub garnek o mniej wiecej adekwatnej pojemnosci.
Szpinak zagotowac, odcedzic mocno odciskajac wode i posiekac na mniejsze ale nie za male kawalki.
Na duzej patelni rozgrzac oliwke, dodac cebule i podsmazac do uzyskania jasno brazowego koloru, dodac czosnek, przypawe wloska i grecka, 1/2 lyzeczki soli 1/4 lyzeczki pieprzu. Trzymac na ogniu ok. 30 sek az czosnek zacznie wydzielac aromat (nie przypalic).
Dodac serca karczochow przekrojone na cwiartki i gotowac nastepne 2 minuty mieszajac.
Odstawic z ognia.
W osobnej duzej misce wymieszac ubijajac lekko trzepaczka jajka ze smietanka, wywarem z kurczaka, sokiem z cytryny i pozostalymi przyprawami. Dodac grzanki z chleba, mieszanke szpinaku z karczochami, brie, polowe parmezanu oraz liscie zielonej pietruszki. Wszystko dobrze wymieszac, ewentualnie doprawic sola i pieprzem do smaku. Powinna z tego powstac dosc miekka masa i caly plyn powinien byc wchloniety przez chleb. W czasie mieszania dlonmi sprawdzic a by nie bylo suchych kawalkow chleba, jesli potrzeba to dodac troche wywaru z kurczaka, lub smietanki.
Przelozyc mase do natluszczonego wczesniej naczynia posypac druga polowa parmezanu i skropic obficie reszta oliwy z oliwek.
Piec w uprzednio nagrzanym do 180C piekarniku przez ok. godzine az calosc bedzie miala solidna konsystencje pod naciskiem lyzki i lekko brazowa powierzchnie.
Podawac mocno cieple jako dodatek do pieczonego drobiu, w moim przypadku indyka:)
wow tego bloga nie widziałam!!! jakie Ty pyszności tej swojej rodzince przyrządzasz zapraszam do mnie na Gotowanie w Rysiowej kuchni :-D
ReplyDeletehttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
O Matko! To musi być pyszne. To inspiracja włoską kuchnią, choć widze, że i Grecja w tym miała udział :)
ReplyDeleteButterfly--> To jest naprawde pyszne:) A przyprawy ziolowe mozna sobie dopasowac w sumie kazda mieszanke w/g wlasnego smaku. Ja akurat dalam wloskie i greckie, ale mozna tez dodac ziola prowansalskie.
ReplyDeleteA ile tego parmezanu i pietruszki trzeba dodac?Możesz uscislić.Bo przepis jest bardzo fajny i chce go wyprobowac na Swieta.
ReplyDeleteLukasz, dziekuje za uwage, faktycznie przeoczylam, ale juz poprawila ma byc 1/2 cup (120ml) tartego parmezanu, z czego polowe nalezy wmieszac do calosci a druga polowe posypac po wierzchu. Piertuszki ma byc 1/4 cup (60ml). Przepraszam za niedopisanie i dziekuje za uwage, dzieki Tobie juz poprawilam w skladnikach przepisu. Zycze Wesolych Swiat.
ReplyDeleteTo znowu ja. Mam jeszcze jedno pytanie.Czy bagietki też trzeba obierać ze skórki? Dziękuje za życzenia ja również Tobie i całej Twojej Rodzinie życze Spokojnych i Wesołych Świąt.
ReplyDeleteLukasz--> Przykro mi, bo to upierdliwa robota, ale tak, trzeba obierac. Problem w tym, ze skorka nie nasiaka tak dobrze i szybko jak srodek chleba, wiec bedzie wyczuwalnie twardsza w calym nadzieniu. Rozumiem, ze z obranej bagietki niewiele zostaje, wiec moze kup jakis inny chleb. W sumie to ja napisalam i zrobilam tak jak podaje przepis, ale mysle, ze kazdy bialy chleb o delikatnym smaku bedzie dobry.
ReplyDeleteLukasz, jeszcze jedno, bo widze, ze nie sprecyzowalam dokladnie (poprawie w przepisie) ale tych grzanek z chleba ma byc tak ok. 3-3.5 litra pojemnosci. Pewnie podaje jakies durne jednostki miary na chleb;/ ale nic madrzejszego nie przychodzi mi do glowy. Wez garnek lub sloj o takiej pojemnosci i mniej wiecej zmierz ile masz tych grzanek.
ReplyDeletePowodzenia i mam nadzieje, ze bedzie Wam nadzienie smakowalo, wczoraj wlasnie dostalam "raport" od jednej z moich klientek z samymi ochami i achami pod adresem tego nadzienia, wiec licze ze Twojej rodzinie rowniez przypadnie do gustu:)
Stardust to nadzienie jest rewelacyjne.Zrobiło furore.Podane zostało na gorąco z indykiem ale na zimno też jest ok.Dzięki za fajny przepis.
ReplyDeleteLukasz--> Bardzo sie ciesze i dziekuje za komentarz:)
ReplyDelete