Pieczone kasztany sa przysmakiem jesiennym na nowojorskich ulicach. Mozna je tez kupic w kazdym sklepie juz pieczone, lub upiec samemu, co nie jest trudne przy zachowaniu odpowiednich srodkow ostroznosci. Pieczone kasztany sa tez bardzo czesto akcentem swieta Thanksgiving.
I tym razem postanowilam zrobic nadzienie do indyka z pieczonych kasztanow.
Kupilismy kasztany w lupinach i pieklismy je w domu.
Pieczone kasztany
Kasztany w lupinach nalezy umyc i na kazdym zrobic naciecie w ksztalcie X nastepnie nagrzac piekarnik do 220C i ulozyc kasztany nacieciem do gory na blaszce do pieczenia ciastek. Piec az sie wszystkie otworza i beda miekkie. Pieczone kasztany mozna przechowywac w sloiku szczelnie zakrecone. Ja moje pieklam na tydzien przed uzyciem i nic im sie nie zmienilo:)
Nadzienie z pieczonych kasztanow i wloskiej kielbasy
1 duza marchew
1 srednia cebula
2 lodygi selera naciowego
2-3 galazki swiezej szalwi
750g wloskiej kielbasy (surowej)
Ekstra virgin olive oil
sol, pieprz
grzanki z chleba na zakwasie (caly chleb bez skorki)
450g pieczonych kasztanow
1 szklanka wywaru z kurczaka
1/2 szklanki smietanki wysokoprocentowej (heavy cream)
1 duze jajko
Nagrzac piekarnik do temp. 190C i wysmarowac maslem naczynie do zapiekania.
W food processor (po polsku chyba malakser) zmielic na papke marchew, cebule, listki szalwi (bez lodyg) i lodygi selera. Odstawic na bok.
Na patelni rozgrzac oliwke i podsmazyc na niej wycisniete mieso kielbasy wloskiej, po czym wyjac podsmazone mieso i na jego miejsce wlozyc papke warzywna. Trzymac na ogniu mieszajac az do odparowania, posolic i popieprzyc.
Do duzej miski wlozyc kielbase, dodac grzanki i posiekane na duze kawalki kasztany, oraz papke warzywna.
W osobnym naczyniu roztrzepac smietanke, jajko i wywar z kurczaka nastepnie wylac na suche skladniki w duzej misce. Wymieszac upewniajac sie ze wszystkie grzanki sa mokre, doprawic sola i pieprzem do smaku.
Calosc powinna miec bardzo miekka konsystencje, ale nie powinno byc oddzielajacego sie plynu, w przypadku gdy jest za suche mozna dodac troche smietanki lub wywaru z kurczaka.
Przelozyc calosc do naczynia zaroodpornego i wyrownac powierzchnie, mozna dodatkowo ulozyc na wierzchu kilka wiorek masla.
Zapiekac ok. 30-40 minut w zaleznosci od piekarnika. Wierzch powinien osiagnac zloto-brazowy kolor, w przypadku kiedy wierzch jest brazowy przed uplywem 30 min. przykryc naczynie pokrywka lub folia aluminiowa.
Podawac na goraco.
Autorem przepisu jest Tyler Florence.
No comments:
Post a Comment