Bardzo lubie serniki, ale tez zwykle sa bardzo ciezkie, tluste i jest przy nich duzo roboty. Jak na osobe, ktora gotuje bo musi, za duzo roboty. Bardzo sie wiec ucieszylam, gdy znalazlam ten przepis, bo robi sie go bardzo szybko, mimo, ze pozornie wymaga troche pracy, ale to glownie kwestia dobrego przygotowania "warsztatu". No i efekt koncowy jest tak lekki, ze czlowiek ma wrazenie, ze je chmurke z nieba.
Szybki sernik
Na wszelki wypadek przypominam, ze wszystkie skladniki na sernik maja byc w temperaturze pokojowej, czyli wyjmujemy je z lodowki na noc lub na kilka godzin wczesniej!!
Wykonanie tego sernika zaczynamy od przygotowania formy (tortownica o srednicy 23cm), ktora nalezy dokladnie i szczelnie owinac z zewnatrz folia aluminiowa. Ja wykorzystuje do tego folie (heavy strenght) czyli naprawde gruba i biore dwa arkusze, czyli owijam podwojnie. Nie wiem jaka macie folie pod reka, ale bedac w Polsce 4 lata temu widzialam naprawde cienka folie, wiec takiej cienkiej to pewnie dalabym na wszelki wypadek ze cztery arkusze. Chodzi o to, ze sernik piecze sie w kapieli wodnej i trzeba miec pewnosc ze nie dostanie sie tam ani odrobina wody.
OK. Forma przygotowana bierzemy sie za spod.
Spod
W sumie mozna go zrobic z czegokolwiek, czyli jesli ktos ma jakis wyprobowany to bardzo prosze, jesli nie, to oryginalny przepis podaje:
2/3 cup graham crackers (jakies pokruszone herbatniki)
1 cup platkow migdalowych uprzednio troche przyzloconych na suchej patelni.
3 lyzki stolowe cukru
2 lyzki stolowe roztopionego masla
Wrzucic suche skladniki do food procesora (malakser) i zmielic na gruba maczke, dodac maslo, wymieszac.
Wylepic ta masa dno tortownicy i podpiec w temp. 180C na jasno brazowy kolor (ok. 12-15 min).
Odstawic do wystygniecia.
Temperature piekarnika zmniejszyc teraz do 170C
Ser
Przygotowanie sera zaczynamy od zagotowania duzej ilosci wody w czajniku lub garnku i trzymamy ja w stanie lekko pyrkajacym na kuchence.
Teraz trzeba tez przygotowac duza forme, do ktorej wstawimy tortownice z sernikiem. Moze to byc wiekszy garnek, gesiarka, brytfanna czy co tam kto ma do pieczenia miesa.
Skladniki na ser:
450g sera cream cheese
450g sera mascarpone (wloski ser podobny do cream cheese)
1 cup cukru (w oryginalnym przepisie jest 1 i 1/4 ale ja nie lubie slodkiego, wiec prosze sobie dopasowac w/g gustu)
1 lyzeczka vanilli
2 lyzeczki soku z cytryny
4 duze jajka
Obydwa sery i cukier ucieramy w mikserze na puszysta mase, dodajemy sok z cytryny i vanilie, miksujemy aby bylo rowno rozprowadzone. Od czasu do czasu warto zatrzymac mikser i doklanie lyzka lub spatula przejechac po bokach i dnie miksera dla pewnosci, ze nic nie zostaje na sciankach.
Teraz dodajemy po jednym jajku, za kazdym razem czekajac zeby kazde jajko wchlonelo sie ladnie w mase.
Gotowe. Nie miksowac za dlugo.
Teraz wylewamy calosc na wystudzony spod.
Tortownice wstawiamy do duzej brytfanny, wlewamy goraca wode do brytfanny do polowy wysokosci tortownicy (uwaga nie zalac, ani nie skropic sernika, swiecenie robi ksiadz a nie my w kuchni;)))
Calosc wstawic do piekanika na godzine i ok. 20 minut w zaleznosci od piekarnika, bo jak wiemy kazdy piekarnik piecze troche inaczej.
Upieczony sernik powinien byc zlotawy i sprezysty na bokach, srodek lekko trzesacy, ale to sie zsiadzie przy studzeniu. Wystudzic. Przechowywac w lodowce.
Sernik jest pyszny, rowniutenki jak stol i nie peka.
Podawac z czym kto lubi, polane sosem czekoladowym, swiezymi owocami, lyzka bitej smietany... niech tam co kto chce i co komu w duszy gra:)))
Przepis autorstwa Giady DeLaurentiis.
dzięki seeerdeczne! ser już kupiłam...
ReplyDeleteAle wspaniałość!!!
ReplyDeleteo rany. takiego jeszcze nie widziałam. a tej wody nie trzeba dolewać?
ReplyDeletei ile ma być tej wody, cała tortownica ma być w wodzie? w sensie aż do brzegów?
ReplyDeleteDS, wlasnie dodalam, wody nalac do polowy wysokosci tortownicy i juz nic nie trzeba dolewac.
DeleteBrzmi przepysznie. Az sama teraz mam ochote taki zrobic!
ReplyDeleteAga-b, robi sie go tak szybko, ze naprawde mozesz spokojnie zrobic. Jak sobie zorganizujesz odpowiednio wszystkie skaldniki i etapy wykonania, to naprawde idzie piorunem:)
ReplyDeleteUwaga, dla tych co dopiero beda piekli lub wlasnie pieka. Wlasnie poprawilam czas pieczenia, powinno byc ok 1godzine i 20 minut, a nie jak poprzednio napisalam 10 min. Stuknelo mi sie nie w ten klawisz co trzeba, przepraszam:(
ReplyDeleteMam nadzieje, ze sprawdzacie jak sernik powinien wygladac jak jest juz upieczony, sprezyste brzegi i troche trzesacy sie srodek.
a moje święta w tym roku bez sernika. Wirtualnie poczęstuję się Twoim :), a w rzeczywistości wypróbuję kiedyś i ten przepis
ReplyDeletePozdrawiam wiosennie
Kochana jakie super wypieki tutaj znalazlam - wszystko apetyczne - mniam mniam - zapraszam do mnie jesli moj blog spodoba Ci sie tak samo jak mi Twoj to zaobserwujemy?- bedzie mi mniezmiernie milo - pozdrawiam:)
ReplyDeletesernik wyglada smacznie. z reszta wszystkie przepisy super. zapraszam na mój nowy blog: http://mianoo.blogspot.com/. czekam na opinie i pozdrawiam!
ReplyDeleteAle cudo , muszę tu do Ciebie jeszcze trafić i wypróbowac ten przepis: pozdrawiam
ReplyDeleteStar, czy to tu miałam zajrzeć 2-3 tygodnie temu po przepis na rocky road? ;) Ktokolwiek
ReplyDeleteTeż muszę wypróbować "sernik idealny". Nigdy nie udało mi się przygotować jasnego i bez wybrzuszeń :)
ReplyDeleteZapraszam również do mnie na nowego bloga:
http://cudaicudenka.blogspot.com/
Jeszcze nigdy nie robiłam sernika, zawsze mam wrażenie że to ciasto dla profesjonalistów;)
ReplyDeleteGohaa, to najlatwiejszy sernik jaki w zyciu popelnilam. Najtrudniejsza rzecz to szczelne opakowanie tortownicy folia, zeby sie nie dostala nawet kropla wody. Cala reszta to maly miki:))
DeleteEj, a po co piszesz niektóre nazwy po angielsku a potem w nawiasie po polsku? Nie lepiej od razu po polsku? Czy to ma na celu "impres us"?
ReplyDeleteI guess you wanted to impress me, but you would do much more effective if you at least know how to spell simple word "impress"
Delete