tag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post5548224339676152502..comments2023-07-17T05:56:49.225-04:00Comments on Gotuje bo musze: BazyliaStardusthttp://www.blogger.com/profile/00684993585605259841noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-76252209149552034722009-11-20T03:49:19.125-05:002009-11-20T03:49:19.125-05:00Bardzo lubię pesto ale tego uwielbienia nie podzie...Bardzo lubię pesto ale tego uwielbienia nie podziela moja rodzina.Kasia Borońhttps://www.blogger.com/profile/11161603231358573254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-90158090430340745832009-11-09T21:37:21.982-05:002009-11-09T21:37:21.982-05:00Moj absolutnie ulubiony sos.
a sposob na zamrazani...Moj absolutnie ulubiony sos.<br />a sposob na zamrazanie super !!Lizhttps://www.blogger.com/profile/04603144130222808265noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-13165253332581880792009-11-01T16:27:30.957-05:002009-11-01T16:27:30.957-05:00Beata, są u nas orzeszki piniowe i to od dawna, na...Beata, są u nas orzeszki piniowe i to od dawna, na pewno w Makro ale i w innych supermarketach też. Tyle, że cholernie drogie.Agathahttps://www.blogger.com/profile/11844863015634634773noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-78122215762966946142009-10-22T12:49:54.113-04:002009-10-22T12:49:54.113-04:00Już dwa miesiące jem tę bazylję...Już dwa miesiące jem tę bazylję...Beatahttps://www.blogger.com/profile/12581266965958776075noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-34651605383196372452009-10-01T03:09:15.294-04:002009-10-01T03:09:15.294-04:00oo, jak ładnie i prosto wytłumaczone, chyba się sk...oo, jak ładnie i prosto wytłumaczone, chyba się skuszę!batumihttp://batumi.blog.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-14229825935262459022009-09-25T17:37:16.369-04:002009-09-25T17:37:16.369-04:00kurna, zawsze się udawało, a w tym roku mięta, nib...kurna, zawsze się udawało, a w tym roku mięta, niby wysuszona i wsadzona w słój zaplesniała...tragedia!Beatahttps://www.blogger.com/profile/12581266965958776075noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-7721769311989305812009-09-14T20:39:33.252-04:002009-09-14T20:39:33.252-04:00Cichy--> Witaj milo mi ze zajrzales:) Tez nie m...Cichy--> Witaj milo mi ze zajrzales:) Tez nie mam zadnej suszarki do ziol. Bazylie i zreszta inne ziola tez myje, wiaze lodygi i wieszam w oknie z tym ze nie bardzo slonecznym i tak sobie powoli schnie. Jak juz jest wyschnieta to pociagnieciem dloni oddzielam liscie od lodyg i krusze. Obawiam sie ze nie jest to zadna fachowa metoda, ale tak robie i dla mnie dziala;)Stardusthttps://www.blogger.com/profile/00684993585605259841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-4514549305960805982009-09-14T20:36:49.288-04:002009-09-14T20:36:49.288-04:00Kroniki--> Witaj Aniu:) No wiesz ja nie dosc ze...Kroniki--> Witaj Aniu:) No wiesz ja nie dosc ze gotuje tylko jak musze to jeszcze jestem sezonowa;) czyli latem mam zdecydowanie wakacje od kuchni:))Stardusthttps://www.blogger.com/profile/00684993585605259841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-19700243942900171392009-09-14T20:35:28.515-04:002009-09-14T20:35:28.515-04:00Aga--> Ja tez zamrazam bazylie, ale tym razem t...Aga--> Ja tez zamrazam bazylie, ale tym razem to naprawde mialam tej bazyli tyle, ze glowa boli. Wiec starczylo i na zamrazanie i na pesto:)Stardusthttps://www.blogger.com/profile/00684993585605259841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-52573844269442703932009-09-14T06:53:23.269-04:002009-09-14T06:53:23.269-04:00Pesto kilka razy spróbowałem i mi nie smakowało......Pesto kilka razy spróbowałem i mi nie smakowało...to dziwne, bo za bazylię dałbym się pociąć. A ktoś wie, jak ładnie ususzyć taką bazylię (nie mam żadnej suszarki ani niczego takiego...). <br />A tak poza tym to dzień dobry, trafiłem tu od Beaty:)Texterhttps://www.blogger.com/profile/12455418692882797866noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-20920800310741588612009-09-13T15:39:57.361-04:002009-09-13T15:39:57.361-04:00To dla Ani z Kairu jakies żarcie z Kairu proszę:)To dla Ani z Kairu jakies żarcie z Kairu proszę:)Beatahttps://www.blogger.com/profile/12581266965958776075noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-1201477312267399702009-09-07T15:00:37.366-04:002009-09-07T15:00:37.366-04:00Bardzo mi się podoba tytuł bloga.
... to tak jak ...Bardzo mi się podoba tytuł bloga. <br />... to tak jak ja, ale widzę że i tak znajdujesz w tym więcej przyjemności ;)<br /><br />Pozdrawiam z Kairu<br />AniaKroniki egipskiehttps://www.blogger.com/profile/17895465643257254794noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-14793514040200477482009-08-28T11:26:09.329-04:002009-08-28T11:26:09.329-04:00Hej Stardust, taki domowy sos pesto to jest wypas ...Hej Stardust, taki domowy sos pesto to jest wypas :) Zwlaszcza, ze obiad gotowy w 5 minut. Pewnie Ameryki nie odkryję, ale podzielę się moim sposobem na urodzaj bazylii : wkladam liscie bazylii do woreczkow strunowych i do zamrazarki, zima jak znalazl np. do pesto. A i z natki pietruszki pesto tez wyborne :)<br /><br />Zalaczam pozdrowienia<br />AgaAganoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-42503784450419935002009-08-16T16:22:50.368-04:002009-08-16T16:22:50.368-04:00A ja nie mroze, tylko zamykam w sloiczku i zalewam...A ja nie mroze, tylko zamykam w sloiczku i zalewam oliwa. A pesto kocham - w kazdej postaci o ze wszystkiego. I przyznaje, ze tez wrzucam do blendera, a nie siekam ;-)perdonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-84027605757699034222009-08-14T20:50:06.301-04:002009-08-14T20:50:06.301-04:00dostalam slinotoku koszmarnego i zrobie jutro dokl...dostalam slinotoku koszmarnego i zrobie jutro dokladnie wg przepisu bo brzmi genialnie... dzieki!m.https://www.blogger.com/profile/10980368689060329118noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-41844389164412730212009-08-05T15:16:40.750-04:002009-08-05T15:16:40.750-04:00Nielot--> Podziwiam z tym siekaniem:) A sera ni...Nielot--> Podziwiam z tym siekaniem:) A sera nie daje przed mrozeniem tylko potem tuz przed uzyciem, ser w/g mnie traci smak jak jest mrozony. Pomysl z pestkami dyni ciekawy, musze kiedys sprobowac. Moi gospodarze Wlosi, twierdza ze przepisow na pesto jest tyle ilu Wlochow na swiecie:))) i wszystkie kombinacje sa prawidlowe. Za jakies 2 tygodnie znow bede robic bo bazylia szaleje na nowo.Stardusthttps://www.blogger.com/profile/00684993585605259841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-25928746447581782992009-08-05T13:51:43.651-04:002009-08-05T13:51:43.651-04:00Ponieważ piniole są okropnie drogie, to ja użyłam ...Ponieważ piniole są okropnie drogie, to ja użyłam pestek dyni i migdałów. Mam taki starowłoski przepis ;-/ I siekałam strasznie ostrym nożem, choć też dużo tego było, ale się poświęciła, żeby było klasycznie. Dałam też mniej oliwy i dzięki temu ma fajną konsytencję i można było kształtować urocze kupki na folii spożywczej i zamrażać. <br />A sera nie dajesz do środka?nielothttps://www.blogger.com/profile/07262652411581007651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-8455948263921220762009-07-28T18:49:30.315-04:002009-07-28T18:49:30.315-04:00Mijka--> No kusi mnie ta mieta tylko ponoc z ni...Mijka--> No kusi mnie ta mieta tylko ponoc z nia trzeba uwazac zeby dodac tak tylko na zlamanie smaku, bo to cholera aromatyczne bardzo zielsko:)) Ja mysle ze orzeszki piniowe mozna w sumie zastapic prawie kazdymi innymi, daje sie ich tak malo ze to ma niewielkie znaczenie jakie one sa:)Stardusthttps://www.blogger.com/profile/00684993585605259841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-47460538608165116802009-07-28T14:12:13.454-04:002009-07-28T14:12:13.454-04:00tajest:)niech se ma:)
a można jeszcze z orzechów ...tajest:)niech se ma:)<br /><br />a można jeszcze z orzechów nerkowca podobno..bo mi takie dyspozycje wydano,jakbym nie dostała pini..no ale ja zdolna i dostałam:)<br /><br />hurtowo to pewnie,że maszyną łatwiej.<br /><br />z miętą powiadasz? rośnie mi pod płotem,szwajcarska jakaś,niezwykle aromatyczna,chyba też spróbuję.Mijkahttps://www.blogger.com/profile/14412716939036558906noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-87433364422672307322009-07-28T09:23:23.473-04:002009-07-28T09:23:23.473-04:00Mijka, ja tez jak robie tak "na dzis" ja...Mijka, ja tez jak robie tak "na dzis" ja jeden obiad to ucieram w mozdzierzu, ale tego bylo naprawde duzo, no wiesz litr ubitych lisci bazyli to jest troche:))) Jeszcze planuje zrobic z dodatkiem miety i szczypioru nastepnym razem, albo lisci kolendry. Tym razem Wspanialy uparl sie na klasyczne pesto. To niech se ma:))Stardusthttps://www.blogger.com/profile/00684993585605259841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-37603985555863993532009-07-27T17:00:37.347-04:002009-07-27T17:00:37.347-04:00głodna sie zrobiłam:)głodna sie zrobiłam:)Martaannahttps://www.blogger.com/profile/04331394950084500016noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-30127424186679498192009-07-27T16:46:10.993-04:002009-07-27T16:46:10.993-04:00ha!
wczoraj miałam na obiad pesto z własnej bazyli...ha!<br />wczoraj miałam na obiad pesto z własnej bazylii(trzy donice,bo i Mam zasiała i Mąż dokupił,bo bez bazylii nie da rady)a wczoraj zrobił pesto mniamuśne!plus makaron ofkors:)<br /><br />Beata..w hipermarketach są i normalnie nazywają się piniowe.<br /><br />a my ucieramy w moździerzu,tak jak zresztą przyprawy do piernika.lepsze są,nie wiedzieć czemuj:)Mijkahttps://www.blogger.com/profile/14412716939036558906noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-82307338552933345722009-07-27T06:28:32.748-04:002009-07-27T06:28:32.748-04:00Beata--> Orzeszki piniowe sa tez w Polsce nazyw...Beata--> Orzeszki piniowe sa tez w Polsce nazywane piniole, ale jesli nie mozesz dostac mozesz je zastapic orzechami wloskimi. A sos jest do makaronu. Ja zaraz dopisze jak go uzywam pozniej, bo to sie przyda.Stardusthttps://www.blogger.com/profile/00684993585605259841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5066487503480913533.post-11133474718271158762009-07-27T02:29:51.593-04:002009-07-27T02:29:51.593-04:00a skad ja wezme takie orzeszki i czy to musza byc ...a skad ja wezme takie orzeszki i czy to musza byc TE orzeszki?, rozumiem, ze potem tym sosem polewasz mozzarelle?Beatahttps://www.blogger.com/profile/12581266965958776075noreply@blogger.com